Radončićev "Avaz" u kontinuitetu javnosti podmeće postojanje radikalnog muslimansko-bošnjačkog Sarajeva koje navodno uništava multikulturalnu supstancu grada, ali i države općenito. Na istim osnovama djeluje i Senad Hadžifejzović ispred FACE TV-a.

Ove dvije medijske kuće čine grupaciju koja je već jednom zajednički uspješno lažima montirala aferu "Respiratori", poticala i izmišljala protagoniste u slučajevima poput „Dženan Memić“, a nije im bilo strano ni to da izmisle čitave odrede ubica koji su navodno obitavali na KCUS-u i prema njihovom tumačenju svakodnevno likvidirali građane. Naravno, na čelo tih imaginarnih ubica postavili su ličnost koju u „Avazu“ nazivaju „majkom zla“ – Sebiju Izetbegović.

Bilo kakva kritika ovog novinarstva zla, pa čak i u onom trenutku kada „Avaz“ na naslovnici otvoreno prijeti ubistvima (Muriz Memić je nedavno otvoreno najavio da će "uzeti stvari u svoje ruke"), završavalo je i završava kampanjama u kojima se novinari poput Senada Hadžifejzovića i Danijala Hadžovića promoviraju u „žrtve pod prijetnjom režima“. No, pošto više tog „ultimativno zlog SDA režima“ više nema na vlasti, ovi plaćenički odredi za politički pritisak, koje lansiraju strane vlade i njihove ambasade u BiH, imaju problem kako građane uvjeriti da iza svega stoje Izetbegovići i SDA.

Upravo zato su počeli papagajski ponavljati riječi poput „duboka država“ i „crne ruke moćnika“. Bez ikakvog dokaza i bez ikakve osnove žele stvoriti pretpostavke da SDA mogu optuživati bezgranično dugo. Možda je jedan od najvećih logičkih apsurda kada glavnu ulogu te "duboke države" pripisuju Osmanu Mehmedagiću Osmici, koji je nedavno nakon tri mjeseca izašao iz pritvora. Zar neko doista misli da bi operativni šef "duboke države" završio u zatvoru da ona postoji u onom kapacitetu kako je opisuju FACE TV i "Avaz". 

Nasuprot tome, stvari stoje ovako!

Trojka na vlasti i pripadajuće ambasade Amerike, Britanije... po čijem nalogu afere montiraju i "Avaz" i FACE TV, u vlasti su na državnom, federalnom i kantonalnom nivou (Kanton Sarajevo), i drže četiri centralne sarajevske općine - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Ilidžu, drže policiju, vojsku, obavještajne službe... drže sve. Da bi skinuli odgovornost sa sebe, posebno s onoga što većina građana prepoznaje kao antidržavno djelovanje, morali su naći način kako da od sebe naprave žrtve te izmisliti pojam „duboka država“ koja navodno upravlja svime iako Trojka drži sve poluge u vlasti.

Zapravo rade sve na tome da od sebe naprave žrtve, da fingiraju neposrednu opasnost od tih „pomahnitalih mudžahedina“ koji navodno prijete po Sarajevu. Dakle, Trojka i njeni mediji direktno se služe propagandnim narativima srpske i hrvatske nacionalističke politike kojoj nije bilo strano da prije nekoliko godina izmisli i 10 hiljada mudžahedina na granici Hrvatske i BIH.

Na FACE TV-u i u „Avazu“ bez ikakve osnove i logike donose se presude - npr. Nihada Aličkovića su zbog njegovih postova na društvenim mrežama nazvali ni više ni manje nego UBICOM. Zašto? Jer je ispisao ko je po njemu kvazibošnjak, a ko kvazinovinar. To je odjednom predstavljeno kao lista za likvidaciju koju je Aličković navodno uputio svojim „fanaticima“ na izvršenje.

S druge strane nalaze se vlasnici hrvatskih medija, poput Franje Šarčevića, koji je nedavno proslavu 1. marta u Sarajevu nazvao „simbolom jednog beznadežno bolesnog društva kojem ni dragi Bog više ne može pomoći“. Šarćević i slični mu u kontinuitetu prozivaju svakog Bošnjaka koji bi se usudio misliti dalje od krtičje pameti jednog Danijala Hadžovića.

Kada javnost reagira na blasfemije poput one Šarčevićeve, jer osjeća da joj se vrijeđaju osnovni simboli dostojanstva, odmah zatim javljaju se Radončićevi koker španijeli iz "Avaza" i Hadžifejzović, a prema potrebi i društva novinara te međunarodne organizacije. Odjednom hrvatski progonitelj postaje proganjana hrvatska žrtva kojoj prijete poludjeli bošnjački fanatici i nacionalisti, odjednom zulmćar postaje ugrožena žrtva koju treba pošto-poto zaštititi.

Ima još nešto i vrlo je bitno. Očito je da nametnuta vlast Trojke nije zadovoljna odrađenim poslom. Naime, izluđuje ih to da su uspjeli zasjesti u vlast, ali da većinsko bošnjačko društvo i dalje po Sarajevu posti tokom ramazana i defileima slavi 1. mart. Naprimjer, na FACE TV tvrde da je evropska budućnost ugrožena time da se tokom ramazana skraćuju časovi učenicima.

Šta je očekivala Trojka? Možda da će muslimanke javno skidati zarove, da će muslimani svoju evropskost demonstrirati uz pivu, a iftariti se uz čokanj rakije? To se nije dogodilo i sada je potrebno krenuti u novu medijsku ofenzivu preko dobro uhodanih montera afera.

U nastavku možemo očekivati policijsko-sudski progon neistomišljenika. Tzv. ubice će se prozivati u medijima, policija će ih hapsiti, a Trojkino nezavisno sudstvo procesuirati.

Dobro došli u dikataturu.