Društvo | 01.03.2021.

Historijski arhiv BiH

Izložba fotografija u čast domovine

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zavičajnom muzeju Visoko otvorena je izložba “Gradovi Bosne i Hercegovine u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo” čija je autorica Almira Alibašić-Fideler, viša arhivistica u Historijskom arhivu Sarajevo.

REDAKCIJA

Organizator izložbe “Gradovi Bosne i Hercegovine u Zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo” je Zavičajni muzej Visoko, koji je, uz Grad Visoko, ugostio ovu izložbu poštujući sve propisane epidemiološke mjere.

“Historijski arhiv Sarajevo srdačno se zahvaljuje Muzeju na ovom pozivu i prilici za predstavljanje arhivske građe koju Arhiv čuva, a koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovakve prilike i služe da se sve ono vrijedno u našoj kulturnoj baštini predstavi širokoj javnosti, a posebno nam je drago što je to ovaj put grad bogate historijske tradicije – Visoko”, saopćeno je iz Historijskog arhiva.

Na 21 izložbenom panou prikazano je oko 210 fotografija i razglednica bosanskohercegovačkih gradova iz perioda na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. To je period kada gradovi mijenjaju svoj izgled i fizionomiju usljed novonastalih društveno-političkih okolnosti, odnosno, dolaska Austro-Ugarske monarhije na ove prostore, a odlaska Osmanskog carstva. Tako se mogu vidjeti gradovi koji su istovremeno i stari gradovi, i čaršije, i varoši, i kasabe, ali i gradovi u modernom značenju te riječi, kao urbane, novokultivirane, naseljene cjeline. Fotografije prikazuju panorame gradova, pojedine njihove dijelove, istaknute ili sasvim obične ulice, važne objekte, ljude. Ove fotografije i razglednice ujedno su i autentični historijski izvori.

Izložba ostaje otvorena za posjetioce do 15. marta 2021. godine, a može se pogledati u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Visoko, na adresi, ulica Alije Izetbegovića 29.

 

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Ukrajina ima još samo šest mjeseci protiv Rusije

PORTUGALSKA KARANFIL-REVOLUCIJA: Sloboda je došla rano ujutro, prije 50 godina

Muslimanski učenici postaju posljednja meta islamofobije koju sponzorira britanska država

Todorovo - selo na kraju Bosne od burne historije do demografske pustoši