Do 13. aprila 2022 godine  približno 4,6 miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju kako bi potražilo utočište od ruske agresije, bilo trajno ili privremeno. Kao što pokazuje grafikon zasnovan na podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), većina ih je izbjegla preko poljske granice.

Otprilike 2,6 miliona izbjeglica stiglo je do zapadnog ukrajinskog susjeda pješice, autobusom, automobilom ili vozom tražeći sigurnost od rusko-ukrajinskog rata prema vladinim podacima. Osim Poljske, Rumunija i Moldavija iznijele su najveći dio izbjegličkog vala među susjednim državama.

Budući da muškarcima između 18 i 60 godina nije dozvoljeno napuštanje zemlje, a napori da se uspostave humanitarni koridori u opkoljenim gradovima pokazuju se uglavnom neuspješnim, broj izbjeglica opao je posljednjih sedmica. Međutim, to ne umanjuje težinu situaciju u Ukrajini što pokazuju i tvrdnje američkog predsjednika Bidena, koji je optužio Rusiju za genocid zbog masovnog ubijanja civila u okupiranim gradovima.

Nakon neuspjelih pokušaja da preuzme kontrolu nad važnim sjedištima poput Kijeva, stručnjaci očekuju da će se Putin usredotočiti na regije Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini u pokušaju da poveća teritoriju koju zauzimaju istoimene otcijepljene države, čiju nezavisnost osim Rusije niko nije priznao.

(Izvor: Statista)