Sud Bosne i Hercegovine je 9. augusta ove godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora u smislu člana 126. f stav 2. ZKP BiH zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BIH.

Sud BiH je u saopćenju pojasnio da u ranijem toku postupka, po prijedlogu Tužilaštva BiH, optuženom Milomiru Savčiću rješenjem Suda od 7. februara 2020. godine, odnosno izmijenjenim rješenjem Suda od 30. marta 2020. godine, pored prekršene mjere zabrane donesena i mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja.

U cilju izvršenja navedenih mjera kretanje optuženog ograničeno je na teritoriju države BiH, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, odnosno pasoša države BiH, kao i putne isprave Republike Srbije i lične karte, te je zabranjeno izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice.

Sve te mjere su prilikom održavanja ročišta za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH 9. augusta 2021. godine i dalje bile na snazi.

Tužilaštvo BiH Sudu je dostavilo prijedlog za određivanje mjere pritvora po zakonskom osnovu, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a iz pritvorskog razloga propisanog ZKP BiH.

Sud podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda.

"Sud BiH podsjeća javnost na svoju ulogu određenu Zakonom o krivičnom postupku BiH, kojim je propisano da je isključivi organ krivičnog gonjenja Tužilaštvo BiH, pa je Sud donoseći odluku o mjeri pritvora vezanoj prijedlogom, obrazloženjem i dokazima dostavljenim od strane Tužilaštva", stoji u saopćenju Suda BiH.

VIŠE O TEMI: Dokumenti koji odaju monstruma