Politika | 10.08.2021.

Milomir Savčić pobjegao

Dokumenti koji odaju monstruma

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), koji se potvrđenom optužnicom tereti za učešće u genocidu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, po svemu sudeći pobjegao je u Srbiju. Sud BiH danas je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za njim, samo dan nakon što ga je sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Zoran Božić, "hladno" pustilo da odšeta iz zgrade Suda BiH.

REDAKCIJA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti ga da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio pod njegovom komandom, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, nakon pada takozvane zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Među dokumentima koji svjedoče o genocidu u Srebrenici na stranici Sense centra nalazi se i dokument koji je potpisao Milomir Savčić u kojem obavještava nadređene u Glavnom štabu VRS-a da je u Kasabi zarobljeno više od 1.000 Bošnjaka.

Savčić predlaže da se zabrani snimanje i fotografiranje zarobljenika, da se zabrani prolazak vozila UNPROFOR-a tim putem kako ne bi vidjeli zarobljene na fudbalskom igralištu koje se nalazi tik pored ceste Zvornik-Vlasenica, zatim predlaže da se zarobljenici sklone u zatvorene prostorije da bi bili zaštićeni od snimanja iz zraka i osmatranja sa zemlje.

Zarobljeni Bošnjaci prebačeni su na druge lokacije, gdje su strijeljani i zakopani u masovne grobnice, iz kojih su kasnije iskopavani i premješteni na druge lokacije u nove masovne grobnice kako bi se prikrili tragovi zločina.

Među onima koji su u to vrijeme bili u Novoj Kasabi je i sadašnji premijer Republike srpske Radovan Višković. Svjedoci tvrde da je upravo Višković nudio novac ljudima da prekopaju masovne grobnice i prebacuju tijela u sekundarne grobnice.  

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

VIDEO Ročište saradnicima kartela "Tito i Dino": Hoće li "grupa građana" iz Dubaija doći glave Konakoviću

Murphy iz Neuma upozorio Čovića: Sat otkucava za Južnu interkonekciju

Zašto Sisi ne želi da upravlja Gazom?

EU 20 godina nakon velikog proširenja: Šta donosi budućnost?