Jacka Smitha njegove kolege definiraju kao neustrašivog čovjeka, ako misli da se slučaj mora pokrenuti, neće mariti za posljedice. Tokom službe u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Haagu progonio je ratne zločince, progonio je članove uličnih bandi u nasilnom New Yorku devedesetih, istraživao policijsku brutalnost ili finansijski kriminal. Danas je Smith taj koji stoji iza optužnice protiv Donalda Trumpa.

Kada je američki pravobranilac Merrick Garland prošle godine kontaktirao 54-godišnjeg Smitha, on i njegov tim su upravo osudili Saliha Mustafu, bivšeg vođu kosovskih gerilaca, te su pripremali suđenje bivšem predsjedniku te zemlje, Hashimu Thaciju za zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine. Nakon prvog iskustva u Haagu 2008., Smith je od 2015. do prošle jeseni bio na čelu posebnog odjela TPI-ja za Kosovo. Ali kad je dobio Garlandovu ponudu da nadgleda slučajeve protiv Trumpa, nije se dvoumio. Smith je imenovan s namjerom da zaključi istragu prije nego što počnu predsjednički izbori 2024. godine.

Oni koji ga poznaju kažu da je Smith mješavina čvrstine i hrabrosti, plus velike doze ustrajnosti, vrline koju je pokazao tokom svoje istrage o kosovskim čelnicima u kojoj je ostao otporan na sve primljene pritiske, također i one iz Trumpove Bijele kuće. “Nepristran, odlučan, energičan, fokusiran” na istraživanje činjenica “kamo god one vodile”, definirao ga je Garland prilikom objave imenovanja. Diplomirao je na Harvardu, a karijeru je započeo kao pomoćnik okružnog tužitelja u Uredu okružnog tužitelja okruga New York 1994. godine.

Kao tužitelj u New Yorku morao je istraživati i brojne slučajeve finansijskog kriminala, vrlo česte na sudovima globalne prijestolnice finansija. Jedan od njegovih mentora bio je dugogodišnji tužitelj s Manhattana Robert Morgenthau, poznat po istragama u čijem su središtu bili mafijaških šefova.

Smith je radio na procesuiranju jednog od policajaca umiješanih u slučaj policijske brutalnosti visokog profila iz 1997. godine. Žrtvu, Haićanina Abnera Louimu, nekoliko je agenata sodomiziralo drškom od metle nakon što je uhapšen. Također je za ubistvo uspio osuditi vođu narko-bande koja je ubila dvojicu policajaca u civilu u New Yorku.

Sada je potpisao optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja je sredinom sedmice objavljena pred sudom što je prvi put u historiji da se bivši šef države i vrhovni komandant vojske SAD-a suočio s federalnim optužbama.

Trump se suočava s 37 optužbi, uključujući 31 tačku za namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, od kojih je većina povezana s dokumentima koji su zaplijenjeni kada je FBI u augustu izvršio pretres Trumpovog imanja Mar-a-Lago. Jedanaest od tih optužbi odnosi se na dokumente koje je istražiteljima FBI-ja predao Trumpov advokat u junu.

Trump se suočava s dodatnom tačkom optužnice za zavjeru za ometanje pravde zajedno s Waltine Nautom, Trumpovim vojnim pomoćnikom tokom njegova boravka u Bijeloj kući, koji je nastavio služiti kao njegov lični pomoćnik nakon što je napustio dužnost u januaru 2021. godine.

Oni se također terete za držanje dokumenta ili zapisa, koruptivno prikrivanje dokumenta ili zapisa, skrivanje dokumenta u federalnoj istrazi i provođenje plana za prikrivanje. Trump i Nauta optuženi su po jednoj točki i za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima.