Osmomjesečna istraga The New York Timesa identificirala je rusku vojnu jedinicu koja stoji iza jednog od najgorih zločina rata u Ukrajini: ubistva desetina civila u kijevskom predgrađu Buče.

Tim novinara proveo je radeći više mjeseci u Buči nakon što su se ruske snage povukle krajem marta, intervjuišući stanovnike, prikupljajući snimke sigurnosnih kamera i pribavljajući zapise od vladinih izvora.

U New Yorku novinari su analizirali materijale i rekonstruirali ubistva duž jedne ulice. Times je zaključio da su izvršioci masakra duž Jablunske ulice bili ruski padobranci iz 234. vazdušno-jurišnog puka, sa sjedištem u gradu Pskovu na zapadu Rusije, predvođenim potpukovnikom Artjomom Gorodilovim. Pomoću prikupljenih materijala, novinari su razotkrili i kodna imena pojedinaca koji su činili zločine.

Dokazi pokazuju da su ubistva bila namjerna.

Ruske trupe su očigledno ubile ljude u sklopu nemilosrdne operacije "čišćenja" kako bi se osigurala ruta koja vodi u Kijevu. Neki od dokaza koji se odnose na 234. puk uključivali su telefonske zapise i dekodirane pozivne znakove koje su komandanti koristili na ruskim radiokanalima. Tim za vizuelne istrage posljednje je identificirao 36 ukrajinskih žrtava i pratio njihove trenutke. Njihova su tijela sedmicama ležala duž Jablunske ulice.

Između ostalog, zabilježen je trenutak kada je ispaljen projektil na automobil koji je ubrzo završio zahvaćen plamenom, a iz kojeg je jedna žena uspjela izaći živa. Za njenog momka nije bilo spasa. Također, zabilježeni su trenuci odvođenja i ispitivanja zarobljenih muškaraca, koji su kasnije pogubljeni. Pobjedonosno paradiranje ruskih trupa i njihova okupacija Buče također su zabilježeni kamerama, a snimljeno je i tijelo Aleksandra, koji je ubijen nedaleko od svoje kuće, dok je pokušavao nabaviti hranu svojoj supruzi. Osim toga, Mikail je ubijen kada su pucali na vozilo u kojem se nalazio s porodicom, a tokom napada, kćerka njegove supruge ostala je bez ruke.

Na snimcima od 5. marta zabilježeni su i rijetki civili koji su uspjeli pobjeći iz ove ulice, a snimljeno je i rusko zauzimanje nekoliko kuća, kao i krađa artikala iz supermarketa.

Jedan je svjedok sa tavana fotografirao sve što se događalo na ulici: tijelo bicikliste i pogođeni plavi kombi u kojem je nastradalo pet osoba, uključujući i dijete. Sat poslije, snimio je smrt penzionera dok  je pokušavao pobjeći iz Buče.

˝Želio sam to sve zabilježiti. Ovo nisu samo svjedočenja, nego su ovo dokumenti. Mislim da sam ispravno postupio. Sada imamo vidljive dokaze o tome šta su Rusi radili˝, naveo je.

Nakon što su ubili neke od civila i ratnih zarobljenika, ruski su vojnici koristili njihove telefone. Sa telefona jednog od žrtava, ruski je vojnik kontaktirao članove svoje porodice, a prateći tragove poziva, novinari su otkrili njihove identitete. Naknadno je povezan sa pozivima upućenim brojnim vojnicima, pripadnicima 234 puka. Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi da su ovi vojnici i povukli obarač i izvršili ubistva, ali pozivanje rodbine i prijatelja u Rusiji nekoliko sati nakon ubistava vlasnika telefona, implicira da je njihova jedinica učestvovala u ubistvima.

Snimljeno je i ubistvo Irine, žene koja je od početka agresije dobrovoljno kuhala svojim kolegama i braniteljima grada, a biciklom se vraćala kući kako bi vidjela svog supruga. Nakon što se pojavila u blizini raskrsnice, na nju je pucao vojnik, kojem je komandant bio u neposrednoj blizini. Nakon što se začula pucnjava, jedan je čovjek istrčao iz kuće, uzvikujući vojnicima da ne pucaju na civile. Nedugo poslije, i njega je mrtvog, u velikoj lokvi krvi, pronašla supruga.

˝Krv mu je curila iz uha. A mozak... Dozivala sam ga: Oleg, Oleg, a vojnici su sjedili preko puta, mirno pijući vodu˝, kazala je novinarima Olegova supruga. Vojnik je kasnije također koristio Olegov telefon kako bi uputio poziv prema Rusiji.

I Irinino i Olegovo tijelo ponovo su snimljeni nekoliko dana nakon ubistava.

Nekoliko dana nakon što su Rusi napustili jednu bazu, novinari pomenute medijske kuće su je posjetili.

˝Ovako to sve izgleda. Nevjerovatno je i neobjašnjivo uništavanje svega˝, rekao je jedan od branitelja, pokazujući nered koji su za sobom ostavili Rusi. Ipak, i pored toga što su se potrudili uništiti sve što su mogli, ruski su vojnici za sobom ostavili određene tragove: kutije za municiju, tovarne listove sa podacima, kao i rukom napisano i adresirano pismo koje je ruski vojnik nije uspio poslati kući.

Ovo je samo dio zabilježenih stravičnih zločina koje su ruske jedinice počinile u jednoj ulici, dok su se i u ostalim dijelovima grada Buče dešavala se ubistva, egzekucije, silovanja, krađe. Danima poslije, Ukrajinci su pronalazili masovne grobnice u podrumima i garažama, što je također dokumentovano...