Danas će biti održane dvije sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Jedna vanredna i druga redovna.

Na vanrednoj sjednici zastupnici će glasati o popuni dva nedostajuća člana Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma PFBIH koja su upražnjena nakon ostavku Feliksa Vidovića i Antonija Sesara iz HDZ BiH. Danas će i novi zastupnici preuzeti mandate i položiti zakletvu.

Također, zbog osiguranja potrebne većine za određena imenovanja pripremljen je prijedlog da se iz Komisije izbace Dajana Čolić (DF) i Edina Gabela (Stranka za BiH). Umjesto njih u Komisiju ulaze Elzina Pirić (PDA) i jedan zastupnik HDZ 1990.

Iako Pravilnik o radu Predstavničkog doma PFBiH predviđa da se radna tijela popunjavaju u skladu sa osvojenim mandatima u ovom slučaju je prekršen Pravilnik, objavila je jutros Patria. 

Tako npr. će HDZ sa 15 mandata imati tri člana Komisije, a SDP dva iako isto ima 15 mandata.

SDA koja ima 26 mandata i nije dio vlasti ima samo jednog člana.

U komisiju se ubacuje član HDZ 1990 iako imaju samo tri mandata. Formalno HDZ 1990 nije dio koalicione većine, ali je podrška HDZ BiH na nekim ključnim pitanjima.

Nakon imenovanja i zamjene članova Komisije trebala bi biti održana sjednica Komisije koja utvrđuje prijedloge za imenovanja.

Tako se očekuje da utvrde konačni prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. Iz HDZ BiH insistiraju da se u Parlament dostavi samo ime Marina Vukoje, dok neki zastupnici iz SDP-a traže cijelu listu kako bi se Parlament izjasnio.

No, Dragan Čović ne želi rizikovati, pa je smišljen plan o promjeni članova Komisije kako bi imali dovoljnu većinu i preglasati one koji traže cijelu listu. Među njima su i Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a.