Međunarodni dan djece, koji se obilježava 20. novembra, u Istanbulu je bio posvećen ubijenoj djeci Palestine. Naime, dvadeset četiri općine ovog grada su ovaj dan posvetile djeci Palestine kojima je uskraćeno pravo života, smjeha, igre.

U salama općina Uskudar, Bagcilar, Zeytinburnu, Beyoglu, Esenler i drugima, organizirano je prikazivanje crtanog filma Taj koji govori o Jerusalemu. Ovaj put, crtani film nije imao ko gledati, jer su na sjedišta postevljana imena ubijene djece u Palestini.

Ovo je dio projekta pod nazivom “Ispit časti humanosti” koji su organizirale općine. Načelnici općina kazali su da na Međunarodni dan djece žele još jednom istaći da Izrael čini genocid  u Palestini, te da su ovaj put dvorane, umjesto dječijih osmijeha, bile ispunjene dubokom prazninom.

Projekat će trajati od 20. novembra pa do 30. decembra, u okv iru kojeg če biti organizirano niz događaja uključujući konferencije, intervjue, pozorišne i filmske projekcije, simpozije a sve u cilju kako bi se skrenula pažnja na genocid u Palestini.