Pristašama Islamske države (ISIS) i Al-Qaide se ne sviđa što čečenski muslimani podržavaju Putina u njegovom ratu protiv Ukrajine, ali odbacuju predsjednika Zelenskog zbog njegovog židovskog porijekla. Rješenje, budite gledaoci i neka se međusobno ubijaju.

Jordanski ideolog i pristaša Al-Qaide Abu Muhammad Al-Maqdisi podijelio je nekoliko tvitova komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu i činjenicu da se čečenski vojnici bore uz ruske snage u Ukrajini. Smatra ih devijantnim muslimanima čije dove neće biti primljene, prenosi Memri.

Al-Maqdisi je napisao da se musliman ne bi trebao boriti za podršku tiraninu poput Rusije ili da brani drugog tiranina poput Ukrajine.

“Pazi, o muslimane, da se ne boriš pod zastavama predislamskih režima, ne podržavaj jednog tiranina da bi on pobijedio drugog tiranina. Koriste te da podrže njegove prljave režime, a onda te bace kao toalet papir.”

U drugom tvitu tvrdi da je “Vladimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, Jevrej ruskog porijekla s izraelskim državljanstvom. Očev djed bio je član Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Staljin zatvorio i protjerao u Ukrajinu i ukrajinski premijer Denis Aschmahul, također Jevrej  s izraelskim državljanstvom, uz još deset ministara.”

Sa svoje strane, pristaše ISIS-a osuđuju učestvovanje čečenskih vojnika u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Živa slika borbe u službi tiranina. Vojnici politeiste Kadirova (sadašnjeg proruskog predsjednika Čečenske Republike) pridružuju se taboru nevjernika”, kazao je.

Drugi je objavio fotografiju velikog muslimanskog borca ​​i komentirao: “Ruska vojska regrutuje otpadnike Sahawata (tj. milicije protiv ISIS-a) da se bore pod njihovom zastavom, baš kao i Amerikanci.”