Da je sarajevska “Trojka” oličenje politike i ponašanja koja su u biti antidemokratska, a po rezultatima amaterska, dokazali su i nedavne aktivnosti službenika Federalne uprave policije. Njima su iskaze morali davati Irfan Čengić i pojedini članovi Gradskog vijeća Grada Sarajeva u okviru istrage zbog počinjenja krivičnog djela po više osnova.

Proces je pokrenut na osnovu krivične prijave upućene Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo i FUP-u i odnosi se na postupanje svih ili najmanje dva člana Komisije za provođenje izbora za izbor rukovodstva Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Sumnja se da su po nalogu Čengića neki ili svi članovi Komisije (Danijela Šahat – predsjedavajuća, Adi Škaljić i Vedad Deljković) tokom konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća, održane 24. marta 2021. godine, važeće listiće proglašavali nevažećim, te direktno, s umišljajem i u dogovoru, preinačili volju gradskih vijećnika. Vijećnici su tada za predsjedavajućeg Gradskog vijeća glasali između Jasmina Ademovića i Srđana Srdića.

Da ovaj skandal nije stvar političkog podmetanja i isprazno međustranačko nadmetanje i da je postupanje nadležnih policijskih i pravosudnih organa utemeljeno, potvrdio je sam Čengić. On je skandal u vlastitoj režiji priznao čak u TV programu uživo, na Face TV-u, 27. marta 2021. godine.

“Komisija u kojoj mi imamo većinu, to je bila Danijela i Adi Škaljić, odlučila je da proglasi nevažećim listiće da bi se moglo ponovo glasati. Ti listići, prema pravilima CIK-a, Izbornog zakona, nisu bili nevažeći, oni su bili zaokruženi. Evo, naprimjer, listić jednog gospodina iz vaše koalicije bio je dva puta zaokružen, to je po svim pravilima važeći listić, oni su ga proglasili nevažećim, zato da bi se moglo ponovo glasati, da bi pokušali izabrati Jasmina Ademovića, jer bi Bogić Bogićević taj dan bio gradonačelnik. Zato smo mi naložili da ponište listiće. To je jedina istina.” Na zaprepašteni upit voditelja Senada Hadžifejzovića: “naložili ste im da ponište važeće listiće?”, Čengić odgovara: “Tako je.”  

Iako je to samo još jedna u nizu neprebrojivih afera koje priređuje “Trojka”, ova je afera po nečemu, ipak, specifična. Kao što vidimo, Čengić se hvalio “batinjanjem” demokratije, kršenjem zakona i diktatorskom metodom oduzimanja slobode političkog izbora, u konkretnom slučaju, uskraćujući to pravo gradskim vijećnicima. Toliko je “Trojka” osiona da se njen istaknuti član javno busao da ne poštuju demokratsku volju drugih. A povrh toga, priznao je, iako nije član Gradskog vijeća, da je umiješan u njegov rad, pa čak i da upravlja pojedincima i procesima na nivou Grada.

Iz navedenog iskaza i javnog svjedočenja Irfana Čengića, neosporno je da su on i druga lica utjecala na tok izbora rukovodstva Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Time su bili narušeni propisana procedura, tajnost i zakonitost provedenih izbora. Ako, pak, u istražnom ili eventualnom krivičnom postupku članovi Komisije pohitaju poturiti iskaz da Čengićevo priznanje nema veze s činjenicama i da se ono što opisuje nije desilo, protiv njih će se moći upotrijebiti njihov komisijski Zapisnik.

“Za kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića od izabranih 28 gradskih vijećnika svoj glas je dalo 10 gradskih vijećnika. Za kandidata Srđana Srdića svoj glas je dalo 5 gradskih vijećnika. Komisija je konstatovala da je jedan glasački listić bio nevažeći i jedan nepopunjeni glasački listić. Komisija za provođenje izbora je jednoglasno donijela sljedeći zaključak: Obzirom da je Komisija jednoglasno konstatovala da je 11 (jedanaest) glasačkih listića popunjeno na način koji izaziva sumnju u ispravnost glasanja, Komisija predlaže Gradskom vijeću Grada Sarajeva da se izbor za predsjedavajućeg Gradskog vijeća ponovi.”

S obzirom na to da 24. marta 2021. godine nije došlo do planiranog izbora Jasmina Ademovića, jer nije imao potrebnu većinu od petnaest glasova, sjednica je prekinuta. A kako je isplanirao Čengić, a njemu odani članovi Komisije to, po svemu sudeći, i realizirali, Ademović je izabran za predsjedavajućeg Gradskog vijeća u nastavku sjednice održane 26. marta.

Evidentno je da je Komisija konstatirala da je samo jedan glasački listić bio nevažeći, dok je za jedanaest glasačkih listića konstatirano da izazivaju “sumnju u ispravnost glasanja”. Takva formulacija ne postoji kako u Poslovniku Gradskog vijeća, tako ni u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. Dakle, vjerovatno je riječ o manipulaciji, i to vrlo vjerovatno pod utjecajem i na nagovor Čengića te drugih mogućih počinilaca. Ono što su učinili suprotno je Poslovniku, Izbornom zakonu, ali i Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine i može se smatrati “Udruživanjem radi činjenja krivičnih djela”, “Povredom tajnosti glasanja” i “Izbornom prevarom”.

Nije ovo nikakva novost kada je riječ o “Trojci” i njenoj potrebi da gvozdenom rukom kontrolira i usmjerava glasanje, čak i svojih članova. Sjetimo se da su iz ovog političkog bloka negirali korištenje špijunske olovke za snimanje glasanja svojih članova u Općini Novi Grad u januaru 2021. godine. Onda je isplivao snimak koji je potvrdio da su koristili tu “udbašku metodu” i da su pokušali šibicarski slagati kako to nisu činili.

Iako su kršenjem demokratske volje gradskih vijećnika uspjeli u svom naumu, te su imenovali Ademovića, jer je on valjda genetski predodređen za to, bahata skupina svojim je manipulacijama ponizila i Bogića Bogićevića, koji je zbog ovih igrarija pobjegao glavom bez obzira od Čengića i sličnih. Koliko se čini, istražitelji i tužioci neće tek tako otići od ovog slučaja.