Iranci su u subotu proslavili Nowruz, početak nove godine prema iranskom kalendaru koji se obilježava na prvi dan proljeća. 

Nowruz, što na perzijskom znači „novi dan“, obilježava se na proljetni ekvinocij i osim Iranaca slavi ga preko 300 miliona ljudi u više od 17 država, poput Afganistana, Pakistana, Indije, Iraka, Azerbajdžana i drugih. 

Nowruz je upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, a potiče iz predislamskog razdoblja te je povezan sa zoroastrizmom. 

Ta organizacija Ujedinjenih naroda piše kako se na taj dan poziva na mir, solidarnost i pomirbu između generacija, unutar čporodice i sa komšijama. 

Mnogi Iranci u sedmici uoči praznika skaču preko vatre kako bi se, prema zoroastrizmu, očistili od fizičkih, emocionalnih i društvenih poteškoća na početku proljeća. 

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres u subotu je čestitao Nowruz kazavši kako je duh tog blagdana ove godine važniji nego ikad. 

Iranski predsjednik Hasan Rouhani je u svojoj čestitci zaželio bolje odnose između država i pobjedu nad koronavirusom, prenosi iranska agencija IRNA. 

Nowruz je čestitao i američki predsjednik Joe Biden, pozvavši na mir, blagostanje i razumijevanje, prenosi agencija Reuters. 

„To su poruka i radost Nowruza kojima odajemo počast. Ove godine, možda više nego ikad, ta je poruka jako potrebna“, poručio je priopćenjem Bijele kuće Biden koji s Teheranom želi postići povratak nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila.