Da li Balkan ide ka ponovnoj međuetničkoj eksploziji zbog intervencije međunarodne zajednice i tako postaje potencijalna nova ratna zona na rubovima Evrope?

Beograd, glavni grad Srbije, bio je 8. juna domaćin prvog Svesrpskog sabora u prisustvu predstavnika Srba sa cijelog Balkana. Glavni govornici na velikom događaju bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, predsjednik „autonomnog srpskog entiteta u susjednoj Bosni i Hercegovini, Republici srpskoj“, piše Jerusalem post u uvodu intervjua sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Miloradom Dodikom.

Dodik je nakon skupa u Beogradu najavio da u entitetu Rs namjerava održati referendum o nezavisnosti od Bosne i Hercegovine, sugerirajući kraj postojeće multietničke države u srcu Balkana i Dejtonskog mirovnog sporazuma pod pokroviteljstvom SAD-a.

Dodik, u rijetkom intervjuu za strane medije, objašnjava zašto ne vidi budućnost za suživot sa „muslimanima“ u BiH i povlači paralele sa situacijom na Bliskom istoku, govori o čvrstoj podršci Izraelu, otvaranju predstavništva u Jerusalimu mnogo prije preseljenja američke ambasade, i upozorava na zalihe oružja proizvedenog u Bosni za Hamas i na rastući iranski utjecaj na vrlo eksplozivnom mjestu u Evropi.

Dodik je ovaj intervju iskoristio da još jednom negira Genocid u Srebrenici. Na pitanje kako danas vidi šta se dogodilo u Srebrenici i može li se to nazvati genocidom, Didik je odgovorio: „To se ne može nazvati genocidom. Autoritativni stručnjaci koji su cijeli svoj profesionalni život posvetili proučavanju genocida utvrdili su da nije riječ o genocidu. Svi oni koji su nadležni po tom pitanju kažu da se nije radilo o genocidu. Više vjerujem ovim ljudima nego političarima, koji su odlučili da je to genocid“. Obrazlažući dalje, Dodik je pokušao da reletivizira Rezoluciju usvojenu u Generalnoj skupštini UN-a govoreći koliko je država glasalo za ili protiv, te naziva odluku donesena na Generalnoj skupštini nezakonitom, nelegitimnom i neobavezujućom.

„Nismo jedini koji pate od ovoga. Na isti način, odnos prema sukobu Palestinaca i Izraela ne odražava ispravno istoriju. Umjesto da osiguraju sigurnost Izraela, oni su decenijama održavali stanje zamrznutog sukoba, koji s vremena na vrijeme izbija. Takvu situaciju su stvorili i u Bosni i Hercegovini. Istorijski gledano, Bosna i Hercegovina nikada nije bila država. Pod muslimanskim Osmanskim carstvom to je bila administrativna zona, pokrajina koja je kasnije pripojena Austro-Ugarskoj i bila pod direktnom kontrolom Beča. Kasnije, kao dio Jugoslavije, bila je jedna od šest republika koje su činile federaciju. Bila je drugačija od ostalih republika, [kao što su] Srbija, Hrvatska i Slovenija, čije je stanovništvo bilo prilično homogeno. Bosna i Hercegovina je bila neka vrsta mini-Jugoslavije – tako smo je zvali – u kojoj su zajedno živjeli Srbi, Hrvati i Muslimani. Muslimani su kasnije dobili ime Bosanci. Kada se Jugoslavija raspala, snage koje nisu razumjele ovdašnju situaciju spriječile su Srbe da se pridruže Srbiji, Hrvate Hrvatskoj, a Muslimane da dobiju svoju teritoriju, čime su osigurali trajni mir i stabilnost. Pretpostavljam da je u Vašingtonu bilo elemenata koji nisu htjeli da dopuste Muslimanima da imaju svoju državu i zato su ih 'zalepili' za Srbe i Hrvate“, ispričao je Dodik svoju verziju historije tokom koje se kao švercer, ratni profiter enormno obogatio.

Odvratno pitanje postavio je novinar Jerusalem posta, a Dodik dao isto tako odvratan odgovor. Oni koji su preživjeli genocid ili drugi strašan zločin čini se smatraju da imaju pravo činiti genocid i svetiti se na muslimanima.

„Uporedili ste sukob između Izraela i takozvanih Palestinaca sa situacijom ovdje. Međunarodni sud pravde u Hagu, koji je presudio da je Srebrenica predmet genocida, sada saslušava tvrdnje da Izrael namjerava počiniti genocid u Pojasu Gaze. Kako to da svaki put kada su muslimani uključeni u sukob, koji često sami pokreću, oni na kraju budu žrtve genocida?“, bilo je pitanje Jerusalem posta.

Dodik je odgovorio: „Kako je moguće da se jedan slučaj poput Srebrenice percipira kao genocid? Sud nikada nije izveo dokaze o tačnom broju tamo ubijenih. A sada, rezolucija Ujedinjenih nacija podiže događaj na nivo univerzalnog događaja. Ovo, dok ne postoji, recimo, Međunarodni dan sećanja na žrtve logora za uništenje Jasnovac (gde je između 200.000 i 500.000 ljudi, većinom Srba, a nekoliko desetinahiljade Jevreja, ubili su Hrvati i Muslimani koji su sarađivali sa nacistima). Nećemo obilježavati ovaj dan sjećanja, koji je odlučio UN. Postoje zemlje koje stoje iza ove inicijative samopročišćavanja. Muslimani su osvojili Evropu i postali politička snaga u raznim zemljama. Sadašnje vlade Njemačke i Francuske uzimaju u obzir ovu realnost. Misle da će udvaranjem muslimanskoj javnosti u svojim zemljama uspjeti da je umire. Sada su odabrali ono što se dešava u Pojasu Gaze da promoviraju narativ muslimanske žrtve. Sada se koncentrišu samo na ono što se dešava u Gazi dok potpuno ignorišu užasna djela ubistva koja je Hamas počinio 7. oktobra samo zbog mržnje prema Jevrejima. Ubijali su djecu, tinejdžere, ljude u snu koji nisu vjerovali šta im se dešava. Ovo se ne može porediti sa opravdanim odgovorom Izraela. Ima ljudi koji ne vole Izrael, a oni sada pokušavaju da iskoriste situaciju da šire svakojake priče o tome šta se dešava. Ne vole me na Zapadu, jer ja direktno govorim svoje mišljenje. Ali ako se osvrnemo na istoriju, nikada nije bilo mirnog suživota Palestinaca i Jevreja, kao što nije moguć suživot između Muslimana i Srba ovdje, u Bosni i Hercegovini“.

Odgovarajući na pitanje zašto nije moguć suživot u Bosni i Hercegovini i na Bliskom istoku Dodik je, nakon uvodnog „ugnjetavanja Srba pod turskom vlašću“ prešao na malo noviju historiju, iskrivljenu naravno, historiju za vlastite potrebe kazavši „do 1960-ih, muslimani su ovdje govorili da su Srbi ili Hrvati, čija je vjera bila islam. Tito, koji je želio da uspostavi pokret nesvrstanih zemalja, od kojih su mnoge bile muslimanske – poput Egipta i Indonezije – bio je ponosan što ima svoje muslimane i dao je našim muslimanima pravo na poseban nacionalni identitet. U Ustavu Jugoslavije, usvojenom 1974. godine, oni su priznati kao nacija. U popisu stanovništva u Jugoslaviji 1961. godine, 63% stanovnika Bosne bili su Srbi. Trideset godina kasnije, na popisu iz 1990. godine, u Bosni je bilo samo 31% Srba. Mnogi su otišli u Srbiju jer je muslimanska vlast bila veoma represivna prema njima. U Banjoj Luci je bilo svega 13% Muslimana i preko 60% Srba. Ali sve čelne pozicije u gradu zauzimali su muslimani. Banja Luka je tada imala 13 džamija i samo dvije katoličke crkve i jednu pravoslavnu crkvu (Srbi su pravoslavni hrišćani). To pokazuje kako su muslimani koristili svoju vladajuću moć da se nametnu drugima. Mi sa njima nemamo zajedničkih interesa. Ne dijelimo ništa zajedničko“.

Zatim je dodao kako Srbi razumiju Jevreje jer ih spaja „zajednička historija stradanja“ i naravno, za to stradanje okrivljuje „muslimane“ koji su se branili od četničkih koljača, koji su svi, gle čuda, Srbi. Doduše, taj dio Dodik je izostavio, ne uklapa se u historiju za vl. potrebe.

Govorio je Dodik opširno i o iranskom utjecaju u Bosni i Hercegovini, i o Americi i njenim vrijednostima na kojima je, kako kaže, i sam odrastao, između ostalog gledao je NBA.

Također je napomenuo da je zainteresovan za izraelske investicije, te da je nekoliko kompanija već izrazilo interes da posluje u entotetu Republika srpska, ali „muslimani ne žele imati ništa sa Izraelcima“.

Dodik je napomenuo da „Jevreji širom svijeta treba da se organizuju i pomognu Republici srpskoj da se otrgne od muslimana u Bosni i Hercegovini“.

„Jedno od pitanja koje zabrinjava Izrael je snabdijevanje Hamasa oružjem iz fabrika municije u BiH, uglavnom onih na području Sarajeva. Možete li potvrditi ovu informaciju?“, pitao je dalje novinar Jerusalem posta.

„To je istina“ odgovorio je Dodik i nastavio: „Amerikanci i NATO je muslimanima ostavio 11 fabrika municije i oružja i zatvorio sve fabrike koje su bile na srpskoj strani. Tako su stvoreni uslovi da oružje i municija koje su proizvodili muslimani stignu do Hamasa. Mislite li da je podrška muslimana u Bosni i Hercegovini Hamasu slučajnost? Ne očekujte da će biti prijatelja Izraela“. Istina, Dodik je zaboravio reći da su fabrike namjenske indsutrije u Rs-u uništene isključivo pljačkaškom privatizacijom, a na čelu tog poduhvata je bio on sam.