Početak svake godine u Srebrenici i Podrinju po običaju bude obilježen incidentima i neželjenim događajima koji ostavljaju dalekosežne posljedice na bošnjačko povratničko stanovništvo. Početak 2024. godine nije ništa drugačiji, već je obilježen nizom incidenata koji su unijeli nemir u ionako uznemireno bošnjačko stanovništvo. Pogotovo kad se uzme u obzir da su samom gradu Srebrenici ima priličan broj bošnjačkih porodica s malom djecom. Sve to dodatno pogoršava situaciju i unosi nemir.

Obično se događaji razvijaju na sljedeći način. Srbi, obično u pripitom stanju, za Badnje veče naprave kolonu s autima i tako se vozaju po gradovima i naseljenim mjestima. Sve je to praćeno četničkom koreografijom, zastavama, nacionalističkom muzikom, topovskim udarima i petardama, te vrlo često i pucnjevima iz vatrenog oružja. Takve „proslave“ ne mogu proći bez vrijeđanja i provociranja Bošnjaka širom RS-a. Posebno je to vidljivo u podrinjskim mjestima, a u Srebrenici je već postalo „tradicionalno“. Više nije pitanje da li će biti nekog incidenta tokom „proslava“ pravoslavnih praznika, nego je pitanje šta će biti i u kojoj mjeri.

„Ustajte, balije“

Ove je godine krenulo s provokacijama u Vlasenici. „Ustajte, balije“ uzvikivao je jedan od učesnika kolone automobila koja je prošla kroz povratničko naselje Drum u Vlasenici, gdje žive Bošnjaci. Prema onome što su objavili mediji, odgovorno lice za povike „Ustajte, balije“ je izvjesni Goran Erkić, koji živi u Njemačkoj, i ovo nije prvi incident. Ranije je u javnosti imao izljeve mržnje prema Bošnjacima. Ovaj nekadašnji uposlenik Oružanih snaga BiH voli da pjeva, pogotovo četničke nacionalističke pjesme kao što je „Ne volim te, Alija...“, zbog čega je i izbačen iz OSBiH.

Svi ovi incidenti doprinose tome da se broj Bošnjaka povratnika u Vlasenicu iz godine u godinu smanjuje. Nekad većinski bošnjačko mjesto trenutno broji tek nekoliko stotina Bošnjaka. Na čelu ovog grada jeste Miroslav Mićo Kraljević, koji je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici 1992. godine.

Naravno, nije ovo prvi slučaj provokacija i poslijeratnih zločina u Vlasenici. Sjećamo se 2001. godine, kada je 11. jula ubijena djevojčica Meliha Durić. Nalogodavci i izvršitelji ovog zločina nikada nisu pronađeni, niti procesuirani. U godinama koje su uslijedile bilo je raznih provokacija u Vlasenici, od vrijeđanja, grafita, psovki do posljednjeg „ustajte, balije“.

Generatori mržnje u Srebrenici

U Srebrenici se sa „slavljem“ otišlo korak dalje. Kolona vozila pod pratnjom službenog vozila MUP-a RS i četničkom muzikom kretala se na relaciji iz Srebrenice prema Bratuncu „proslavljajući“ Badnje veće. Kada su prolazili kroz Potočare, iz jednog kombi vozila je pucano iz pištolja. Sve je to zabilježeno nadzornim kamerama s kuće jednog bošnjačkog povratnika, nakon čega je i prijavljeno policiji. Nakon toga, policija je identifikovala i uhapsila dvije osobe (Nikola Grujičić i Goran Aleksić), te im je po nalogu dežurnog tužioca određen pritvor u trajanju od 24 sata „zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo stvaranje opšte opasnosti“.

Tada na scenu stupa lokalni sveštenik Aleksandar Mlađenović, koji putem Facebook stranice Despotovina poziva Srbe na „mirni protest“ ispred policijske stanice. Skupilo se 30-ak osoba, a među njima i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, njegov zamjenik Momčilo Cvjetinović, te bivši načelnik Bratunca Srđan Rankić. Međutim, „mirni protest“ nije urodio plodom, te su Grujičić i Aleksić prenoćili u pritvoru.

Sveštenik Mlađenović u Srebrenici je na dužnosti desetak godina, i za to vrijeme postao je jedan od glavnih generatora mržnje i ispoljavanja iste prema Bošnjacima. U suštini, Mlađenović je inicijator i organizator svih dešavanja, pogotovo „vjerskih proslava“, koje po običaju imaju za cilj vrijeđanje i zastrašivanje Bošnjaka. Pored posljednjih dešavanja u Srebrenici, sveštenik Mlađenović je 11. jula prošle godine, nakon dženaze za 30 žrtava genocida, organizovao koncert, kako je to nazvao, „duhovne muzike“ ispred crkve koja se nalazi u centru grada. Lista Mlađenovićevih ispoljavanja mržnje i podsticanja na istu duga je od toga da se djeca kojoj predaje pravoslavnu vjeronauku po društvenim mrežama hvale da su „četnici“ do koncerata „duhovne muzike“ na dan dženaze.

Naravno, Mlađenović podršku za svoje aktivnosti ima od lokalnih srpskih političara.

Bošnjačke reakcije i SDP-ovska bruka

Nakon što se pojavio snimak nadzorne kamere u javnosti na kojem se vidi pucnjava iz kombija koji je u koloni, uslijedile su brojne reakcije kako u Srebrenici, tako i široj javnosti. Uglavnom su bošnjački politički predstavnici nastojali alarmirati javnost i upozoriti na dešavanja, jer je sasvim jasna činjenica da provokacije unose nemir među bošnjačko stanovništvo.

Naravno, u svemu tome postoje i oni koji očigledno rade za srpske interese u Srebrenici i nastoje da relativiziraju sve ono što se dešava u Srebrenici. Jedan od njih jeste i nova perjanica SDP-a u ovom gradu, aktuelni predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Salko Tursunović, kojeg su Srbi bez bošnjačkih glasova u Skupštini imenovali za predsjednika.

Tursunović je izašao u javnost s izjavom koja je šokirala Bošnjake u Srebrenici. Naime, Tursunović u svemu što se dešavalo, pa i pucnjavi, ne vidi neki veliki problem i da mu to sve liči kao da „neko sa strane želi da inscenira incident“.

„Ja sam bio preksinoć u Srebrenici kada se to desilo. Jedna grupa nas je bila tu, ako treba nekome pružiti pomoć, bili smo mi iz SDP-a i Naroda i pravde. Nikakve probleme nismo vidjeli. Propratili smo kolonu do ulaza u grad. Nisam bio u Potočarima. Pridružio nam se jedan od inspektora, Bošnjak, koji nam je rekao da nije bilo incidenata. Sad se pojavljuje priča da je neko pucao. Ja to ne znam. Jučer sam dobio poziv sa srpske strane da Bošnjaci, da mi nešto organizujemo, da se napravi incident. Neko širi dezinformacije. Bio sam u Srebrenici nakon toga. Ovdje nema velikih tenzija“, izjavio je slavodobitno Tursunović.

Nakon izjava Tursunovića, lokalni povjerenik SDP-a Ahmo Mehmedović pokušao je ublažiti i popraviti situaciju saopštenjem za javnost u kojem je pozvana, između ostalog, Skupština opštine Srebrenica da održi tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o bezbjednosnoj situaciji u ovom gradu. Ista ta Skupština kojom predsjedava Tursunović. SDP u Srebrenici nastoji da se vrati u politički život nakon Bege Bektića, ali sudeći po svemu, glavna perjanica i nosilac liste za predstojeće izbore će im biti Salko Tursunović.

Predsjednik Naroda i pravde u Srebrenici Sejdalija Suljić, koji se ranije oglasio sasvim korektno o dešavanjima u Srebrenici, i to dosta prije izjave Tursunovića, brže-bolje se ogradio saopštenjem za javnost od izjava u kojima Tursunović navodi da je „jedna grupa nas bila tu, ako treba nekome pružiti pomoć, bili smo mi iz SDP-a i Naroda i pravde“.

Suljić je naveo da je Tursunović svojim izjavama „nanio štetu svima“.

„Da nismo vidjeli nikakve probleme?! Sa tim se ne slažemo. Možda je Tursunović imao namjeru da smiruje situaciju. Velimo – možda. Ali nije tome doprinio. Naprotiv, nanio je štetu i sebi i nama“, navodi se, između ostalog, u NiP-ovom saopćenju.

Oni koji poznaju dobro političke prilike u Srebrenici kažu da se NiP uveliko distancira od SDP-a, iako su postojali planovi da SDP i NiP idu na zajedničku listu za predstojeće lokalne izbore u oktobru.

Ono što je pozitivno jeste da su zajedno Alija Tabaković, Begija Smajić i Sejdalija Suljić, predsjednici SDA, SBiH i NiP-a u Srebrenici, obišli porodicu ispred čije je kuće pucano za Badnje veče. Istakli su da su došli da pruže podršku porodici i da se ne radi o „političkoj priči nego o opstanku Bošnjaka u Srebrenici“.

Bošnjaci u Srebrenici ističu da, iako nije prijatna situacija, dešavanja i provokacije ih neće uplašiti iako se nadaju da će doći dani kada će se vjerski praznici slaviti na način kako bi to trebalo biti – u duhu vjere i mira.