Poljski mediji i korisnici interneta odmah su posumnjali da su knjigu mogli ukrasti samo nacisti koji su okupirali grad tokom Drugog svjetskog rata. Slučaj je brzo postao viralan na internetu, a gest francuskog predsjednika opisan je kao "čudan", "sramotan", čak i uvredljiv za Poljsku. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je rezervisan stav, ograničavajući se na to da je „upoznato“ sa slučajem.

Agencija France-Presse kontaktirala je Patricka Hatchuela, pariškog knjižara specijalizovanog za stare i rijetke knjige, čije je ime u kontekstu ove afere otkrio jedan švajcarski novinar. Patrick Hatchuel je potvrdio da je prodao Kantovu knjigu francuskom predsjedništvu. Hatchuel je rekao da je Jevrej i da je "osjetljiv na to pitanje", te ustvrdio da porijeklo knjige ne proizlazi iz pljačke od strane nacista.

„Potiče iz biblioteke u Lavovu. Knjiga je iz biblioteke izašla negdje između 1850. i 1870. godine, vjerovatno prilikom rasprodaje“, rekao je on. Prema njegovim riječima, knjiga je stigla u Pariz oko 1900. godine. „O tome svjedoči štampana etiketa“. “Bila je u posjedu privatnog kolekcionara koji ju je kupio prije pola vijeka. Njegov sin je knjigu prodao meni. Nema ništa sporno u pogledu porijekla, sve je provjerljivo”, dodao je Patrick Hatchuel.

Dodao je da je "dao cijenu" predsjendiku Macronu nižu od kataloške cijene od 2.500 eura, i precizirao da ga je poljska vlada ispitivala da precizira porijeklo knjige.