Ime poslanika Muhameda a.s.  postalo je najpopularnije ime za dječake u Ujedinjenom Kraljevstvu 2021. godine, objavila je britanska web stranica Baby Centee, koja se fokusira na trudnoću i njegu beba.

“Došlo je do promjene na vrhu liste  imena za djevojke jer je Olivia vratila prvo mjesto nakon što je pala na drugo mjesto prošle godine. Muhamed se drži na “pole position” jer se pokazalo da je to ponovo najpopularnije ime za dječake kod roditelja”, rekla je Sophie Bell, blogerka za BabyCentre koji je izvor za buduće mame i roditelje u Britaniji.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Ujedinjenom Kraljevstvu živi preko 3,3 miliona muslimana.  

Izvještavanje o muslimanima i islamu u Ujedinjenom Kraljevstvu uglavnom je negativno, s internetskim medijima gotovo 60 posto, a televizijskim isječcima nešto ispod 50 posto, pokazalo je nedavno izvješće Centra za medijski monitoring Muslimanskog vijeća Britanije (CfMM).

Istraživanje je analiziralo preko 48.000 online članaka i 5.500 emitovanih isječaka u vremenskom periodu od 2018. do 2020

Drugi ključni nalazi pokazuju da je 7% svih analiziranih članaka uključivalo jednu ili više generalizacija o muslimanima, islamu, pri čemu su "najgori prestupnici bili desničarski ili vjerski mediji", navodi se u izvještaju. Najveći procenat generalizacija je na teme terorizma ili ekstremizma sa 25%, a zatim politika sa 18%. Odmah iza njih sa 17% dolazi tema Bliskog istoka i religije sa 15%.

Izvještaj od 162 stranice detaljno pokazuje koliko je izvještavanje pristrasno - s tim da je britanski sedmičnik "The Spectator" najgori u "antagonističkoj pristrasnosti" i "pristrasnosti podrške" prema muslimanima i islamu.

Nakon objavljivanja izvještaja urednici The Sunday Timesa i Daily Mirrora su izrazili podršku i pozvali na pravednije izvještavanje. Emma Tucker iz The Sunday Timesa je rekla: “Pozdravljam ovaj izvještaj – potpuno svjestan da sadrži kritike štampe, uključujući i moj vlastiti rad.”