Japodi su ilirski narod koji je u antici naseljavao područje između rijeka Kupe i Une. Njihovo središte je bio grad Metulum, koji se nalazio na području Like u današnjoj Hrvatskoj. Na zapadu su se graničili sa Histrima, na jugu sa Liburnima, a na istoku sa Mezejima.

I grčki i rimski izvori ostavili su mnogo manje zapisa o Japodima nego o susjednim primorskim narodima, ali je arheološka ostavština Japoda veoma bogata. Najznačajniji antički izvori o Japodima su Strabon, Apijan i Dion Kasije. Japodi su se uglavnom bavili poljoprivredom i rudarstvom, a najznačajnija ruda koju su vadili bio je metal. Rimskoj republici bio je potreban metal za izradu oružja i to je bio povod da pokrenu rat protiv Japoda.

Prvi sukobi dogodili su se 171. god. p.n.e. i sa prekidima su trajali do 76. god. p.n.e. kada su Japodi sklopili mir sa Rimom i obavezali se na savezništvo i plaćanje danka. Međutim, uskoro su se Japodi pobunili i prekinuli savezništvo. Iz tog razloga je Oktavijan August započeo rat protiv Japoda i pokorio ih. Batonov ustanak od 6. do 9. god. n.e. je bio posljednji pokušaj Ilira, ali i Japoda da se odupru Rimu. Nakon tog ustanka, japodske zemlje su trajno ostale pod rimskom vlašću i bile su dio rimske provincije Dalmacije.

Po ovom ilirskom narodu danas nosi ime turističko mjesto u blizini Bihaća na rijeci Uni - Japodski otoci.