Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović odbio je potpisati saglasnost na imenovanje Vlade FBIH. Kao razlog je naveo neslaganje sa imenovanjem Sanje Vlaisavljević (HDZ) za federalnu ministricu kulture, saznaje Istraga.ba.

Ranije su mediji prenijeli da se Stojanović dvoumi u vezi sa davanjem saglasnosti, no za TVSA je jasno naglasio da saglasnost neće potpisati, a kao razlog naveo je kandidaturu Sanje Vlaisavljević za ministricu kuluture, što je naglasio je, za njega neprihvatljivo.

Istovremeno, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, najavio je da će danas u 12:30 u zgradi Federalnog parlamenta održati konferenciju za medije na kojoj će obrazložiti svoju odluku.

Bradara je jutros potpredsjednicima poslala prijedlog za imenovanje nove vlade, a nakon što su predsjednici stranaka "Trojke" i drugih partnera i HDZ-a raspodjelili resore i dostavili imena za buduće ministre, piše Faktor.

Ovo je samo jedna u nizu soprnih tačaka u odnosima parlamentarne većine čime se dodatno prolongira formiranje federalne vlade. Na ovaj način se jasno dokazalo da je kadriranje išlo bez nužne pripreme i usaglašavanja stavova čime su sve uključene strane pokazale svoju političku podkapaciranost.