IGK podsjeća da je 19. juni Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine proglasila Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina. 

Također, iz IGK-a napominju da su predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, koji su realizovali sanaciju Omladinsko-rekreativnog centra “Partizan", saglasni s postavljanjem spomen-obilježja.

"Smatramo da ćete konačno prepoznati važnost ove inicijative, te da ćete preduzetim aktivnostima osigurati da se na primjeran način oda pošta žrtvama agresije u Foči, posebno žrtvama seksualnog nasilja u ratu" navodi IGK u pismu upućenom načelniku opštine Foča Milanu Vukadinoviću.

Prvi put u historiji međunarodnog prava, podvlače iz IGK-a, Međunarodni krivični tribunal u Hagu je seksualno ropstvo, mučenje, silovanje i porobljavanje na osnovu izjava žena i djevojčica iz Foče, pravosnažno presudio kao zločinom protiv čovječnosti. Više od šest stotina žena, a taj broj nikada neće biti konačan, silovano je, mučeno i čak prodavano kao roblje.

IGK ističe da je tokom agresije u BiH silovano oko dvadeset hiljada žena, a Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja. Međunarodni krivični tribunal u Hagu je u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

"Iskazujući solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, njegujući politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u Foči i Bosni i Hercegovini, na ovaj dan tražimo od vas da upotrijebite svoj autoritet i predložite nadležnim opštinskim organima Foče izgradnju spomen-obilježja" poručuju u pismu iz IGK-a.