Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je najavio da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu, prenosi Večernji list.

Večernji navodi da nota "apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe", instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji.

Večernji list podsjeća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznijela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sjećanja.

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić prošle sedmice potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici, predsjednik parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu.

"Pošto smo upravo čuli stav koji će premijer predložiti na sjednici Vlade a vezano za rezoluciju o Srebrenici, srpski poslanici će predložiti Skupštini Crne Gore da usvoji Rezoluciju o Jasenovcu. Očekujemo stopostotnu podršku“, kazao je Mandić.

Mandić smatra da u ovom određivanju prema Srebrenici – jedan zločin kakav je Jasenovac treba da osudi i crnogorski parlament.

"Očekujem da ćemo imati podršku i vlasti i opozicije, jer mislimo da jedan takav zločin takođe treba da osudi ovaj parlement”, rekao je Mandić i dodao da osuđuje svaki zločin i ovaj u Srebrenici, naročito nad ženama i djecom.