Eksplozije pejdžera u Libanu, koje su rezultirale smrću najmanje devet osoba i povredom preko 2.750 ljudi, izazvale su brojne kontroverze i optužbe. Hezbolah je optužio Izrael za ove eksplozije, nazivajući ih “griješnom agresijom” i obećavajući osvetu.

Međutim, zapadni mediji nisu ove eksplozije nazvali terorističkim napadom, što je otvorilo pitanje dvostrukih standarda u međunarodnoj zajednici.

Geopolitički interesi i historijski kontekst

Izrael je ključni saveznik mnogih zapadnih zemalja, posebno Sjedinjenih Američkih Država, u strateški važnom regionu Bliskog Istoka. Nakon Drugog svetskog rata i Holokausta, mnoge zemlje su podržale osnivanje države Izrael kao utočište za Jevreje.

Ova podrška se nastavila kroz decenije, što je Izraelu omogućilo da izgradi snažan diplomatski uticaj i lobističke grupe koje rade na zaštiti njegovih interesa na međunarodnoj sceni.

Dvostruki standardi u medijima

Zapadni mediji često koriste različite kriterije za slične događaje, zavisno od političkih i ekonomskih interesa. Eksplozije pejdžera u Libanu nisu nazvane terorističkim napadom, dok bi sličan događaj, izveden od strane druge organizacije, vjerovatno bio klasifikovan kao terorizam.

Na primjer, napad nožem u Londonu 2019. godine, u kojem je napadač povrijedio nekoliko ljudi na London Bridgeu, odmah je nazvan terorističkim napadom, iako je napadač djelovao samostalno. Slično tome, napad nožem u Parizu 2017. godine, u kojem je napadač povrijedio nekoliko policajaca, brzo je označen kao teroristički napad, iako nije bilo jasnih dokaza o povezanosti sa terorističkim grupama.

Ovakav pristup izaziva osjećaj nepravde i frustracije kod onih koji se osjećaju nepravedno tretiranim.

Međunarodna zajednica i dvostruki standardi

Međunarodna zajednica često primenjuje dvostruke standarde kada je u pitanju Izrael. Na primjer, evropske zemlje i dalje prodaju oružje Izraelu uprkos intenzivnim napadima na Gazu i okupiranu Zapadnu obalu.

Ovakvo ponašanje izaziva kritike i optužbe za neprincipijelnost i dvostruke standarde.

Palestinski narod i borba za pravdu

Palestinski narod već decenijama trpi posljedice izraelske okupacije, uključujući prisilna iseljavanja, ograničenja kretanja i nasilje. Međunarodna zajednica često zatvara oči pred ovim kršenjima ljudskih prava, što dodatno doprinosi osjećaju nepravde među Palestincima.

Dok se svijet suočava sa brojnim izazovima, uključujući sukobe i terorizam, važno je da međunarodna zajednica primenjuje dosljedne standarde i pravila. Samo tako se može postići pravedniji i stabilniji globalni poredak.