Ali ispred zgrade Netflixa na Bulevaru Sunset u četvrtak, poznati pisci su konačno dobili vijesti koje su željeli čuti. "Glumci štrajkuju!" neko je rekao, a gomila pisaca koji su bili na ulazu u zgradu urlala je sa odobravanjem.

Glumci će se pridružiti piscima u štrajku nakon što AMPTP i sindikat glumaca nisu uspjeli postići dogovor.

Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radijskih umjetnika (Sag-Aftra), čijih 160.000 članova uključuje i neke od najpoznatijih svjetskih glumaca, službeno je objavilo da će se njegovi članovi pridružiti 11.500 hollywoodskih pisaca na protestima ispred Disneya, Warner Brosa i drugih velikih filmskih i TV studija.

Ali upravo su Netflix i drugi striming servisi poput Amazona i Applea u središtu rastućih radnih sporova koji su sada doveli filmsku industriju do virtuelnog zastoja.

I pisci i glumci kažu da ih tehnološke promjene u industriji tjeraju da teško pregovaraju o velikim promjenama u svojim ugovorima. Nova era digitalnog striminga dovela je do dramatičnog smanjenja iznosa novca koji zarađuju, kažu oni. Porast novih tehnologija umjetne inteligencije samo povećava njihovu zabrinutost.

„Zaista više ne možete zarađivati ​​za život“, rekla je glumica Felicia Day, koja radi u ovoj industriji više od dvije decenije. Day, koja se pojavila u sjedištu Sag-Aftra na zvaničnoj najavi štrajka, rekla je da dobija veće iznose novca za uloge koje je igrala 2004. nego za mnogo novije nastupe. „Ljudima je sve teže i teže samo izdržavati sebe i ostati u industriji“, rekla je ona.

Kako plata za pojedinačne uloge opada, rekla je Day, glumci moraju osigurati dvostruko više posla samo da bi zaradili - iako audicija i dobijanje uloga nisu postali lakši. Prije nekoliko godina, četiri do pet gostujućih uloga zvijezda u televizijskim emisijama bilo bi dovoljno da glumci provedu godinu dana, rekla je. Sada je potrebno duplo veći broj uloga da bi se zaradila ista suma novca: „To je stalna gužva i veoma je demorališuća“, rekla je.

Hollywoodski pisci iznijeli su slične argumente, ukazujući na televizijske ugovore o pisanju koji su postali kraći i nesigurniji, razvoj za koji tvrde da sve više pretvara pisce u radnike na svirkama.

Danny Hogan, glumac koji živi u New Jerseyu, rekao je da je odletio u Los Angeles kako bi bio tu tokom historijskog trenutka.

„Od 1960. WGA i Sag nisu ovako ujedinjeni“, rekao je Hogan. “Nalazimo se u kriznoj tački. Većina glumaca želi da im ovo bude posao sa punim radnim vremenom. Čini se da studiji tjeraju ljude da se ovim bave više kao hobijem nego kao poslom.”

Nakon što je 17 godina pokušavao da izgradi karijeru, rekao je Hogan, konačno je vidio zamah u svojoj karijeri, s nedavnim ulogama u nekoliko dugometražnih filmova i seriji NCIS: Hawaii. Štrajk će zaustaviti taj zamah, rekao je, ali je ipak glasao za štrajk: "To je nesretna potreba."

"Naš posao, kao glumaca, je da budemo fokusirani i prisutni", rekao je Hogan, a za sada taj posao ne vidi na setu, već u pvim redovima štrajkača.