Muzej mobilnih telefona u utorak, 23. novembra, službeno je otvoren i prikazuje opsežnu historiju ogromnog broja značajnih, gotovo kultnih uređaja, koja seže čak i u daleku 1984. godinu.

Otvaranje se proslavilo izložbom u londonskom Sohou, čiji je domaćin petogodišnji sponzor Vodafone, na kojoj su bile prisutne i istaknute osobe iz mobilne industrije.

Od danas svi zainteresirani mogu istraživati ​​i naučiti nešto više o stotinama muzejskih zbirki s više od 2.100 jedinstvenih uređaja na internetskoj stranici Muzeja mobilnih telefona. Mnogi od katalogiziranih mobitela izloženih u kolekciji detaljno su prikazani u fotografijama visoke rezolucije i dolaze s pratećim informacijama, s tehničkim specifikacijama uz zanimljive priče o dizajnu, razvoju, značajkama i lansiranju uređaja.

Ben Wood, tvorac ovog muzeja i glavni analitičar u kompaniji za istraživanje tehnologije CCS Insight, rekao je: „Sve je ovo počelo kao strastveni projekt prije više od 25 godina, tako da je neizmjerno uzbudljivo raditi s Vodafoneom na pokretanju Muzeja i vidjeti toliko veterana industrije i druga prijateljska lica na izložbi. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez truda šačice željnih volontera, donatora i sponzora, pa im se iskreno zahvaljujem na doprinosu.“

Iako je početna ideja za Muzej mobilnih telefona rođena 2004. godine, tek 2019. godine, kada je Wood udružio snage s kolegom veteranom mobilne industrije Mattom Chatterleyjem, vizija je počela dobijati ​​oblik i par je iskoristio svoje industrijske veze kako bi dodao rijetke i kultne uređaje u kolekciju, piše BBC.

Inicijalna izložba, koju je organizirao i podržao partner Vodafone, prikazala je mnoge od najfascinantnijih i najneobičnijih uređaja ikada proizvedenih, s prikazima raspoređenim u tematske zone koje odražavaju muzejsku online postavku – filmove, modu i kulturu, 1980-te, te poseban odjeljak s prvim mobitelima koji su počeli koristiti kamere, internet, aplikacije i e-poštu.