Svakih 15 minuta jedan maloljetni Palestinac umre u Gazi, prema podacima Ministarstva zdravstva vlade Hamasa. Njihova se imena pojavljuju na popisu, ali obično ostaju anonimna, progutana svakodnevnim ratom koji svaki dan ostavlja sto mrtvih. Jedna od tih žrtava, petogodišnja Hind Rajab, među Palestincima je postala simbol užasa izraelske invazije. Također i simbol muka hitnih službi da pomognu usred najintenzivnijeg bombardiranja od Drugog svjetskog rata, za što im je potrebno zeleno svjetlo izraelske vojske, koje čekaju satima ili uopće ne dočekaju.

Hindino tijelo pronađeno je ove subote u automobilu iz kojeg je djevojčica uplašena tri sata telefonom tražila pomoć od palestinskog Crvenog polumjeseca i svoje majke, okružena tijelima šestero rođaka i uz zvuke pucnjeva u pozadini.

Vojska je 29. januara naredila evakuaciju Tel Al Hawa, četvrti u glavnom gradu Gaze koja je postala zona sukoba. Bashar, 44, i Anam, njegova 43-godišnja supruga, stavili su svoje četvero djece (Layan, 15; Sanaa, 13; Raghed, 12; Mohamed, 11; i Sara, četiri) u automobil i svoju nećaku Hind. Ubrzo nakon toga, član porodice je iz Njemačke kontaktirao Palestinski Crveni polumjesec. Komunikacije u Gazi su toliko loše da je ona bila osoba koja je najbolje mogla prenijeti informacije koje je tinejdžerka Layan prenijela iz vozila: izraelska vojska je otvorila vatru na automobil i samo su ona i Hind još uvijek bile žive, skrivene među leševima.

Crveni polumjesec nazvao je Layan. “Pucaju na nas. U blizini je tenk!“ Koordinatorica je tada pita skriva li se. Ona odgovara da se skriva. "Jeste li svi u autu?", nastavlja radnica. Layan ne može odgovoriti. Čuju se dugi rafali i vrisci tinejdžera. Operater kaže: "Halo?" nekoliko puta ali s druge strane linije samo šutnja. Poziv traje jedva 40 sekundi.

Koordinator ponovno zove i Hind se javlja. Rana Al Faqeh, jedna od osoba koje su razgovarale s njom, rekla je da su proveli više od tri sata na internetu s prekidima: “Riječi koje je najviše ponavljala bile su: 'Dođi, pokupi me', 'dođi, pokupi me',' koliko je sati?' ', 'Koliko je vaša kuća udaljena od moje?' Rekla je i da se počinje smrkavati i da se boji mraka. Ponekad je prestajala govoriti, frustrirana jer niko nije dolazio. Koordinator za mentalno zdravlje javio se na telefon kako bi objasnio kako duboko disati da se smiri.

Crveni polumjesec je objavio ovaj isječak iz razgovora koji je završio prekinut između zvukova pucnjeva:

— Pokupi me, dođi!

- Pokupit ću te?

- Stvarno, bojim se. Dođi Nazovi nekoga da dođe po mene!

"U redu, dušo, idem po tebe."

― [Čuju se pucnji] Puca li se oko vas?

- Da, pokupi me!

“Dušo, stvarno želim otići po tebe, ali to sada nije u mojoj moći.

Između toga, Hind je također razgovarala sa svojom majkom. Ona je prepričala razgovor za televiziju Al Jazeera. “Rekla mi je: 'Mama, živa sam'. Layan je postala mučenik, ali ja sam živa.' Rekli su mi [iz Crvenog polumjeseca] da moram prekinuti vezu, svi su mi rekli, ali ja sam rekla 'Ne, želim razgovarati sa svojom kćeri.' Zajedno smo učili Kur'an i molili se Bogu. Rekla mi je: “Mama, ne ostavljaj me samu, gladna sam, žedna sam i ranjena sam. Rekla sam joj 'Gdje si ozlijeđen?' 'Mama, ranjena sam u ruku, leđa i nogu.'

Sve do ove subote u zoru, kada su se izraelske trupe povukle, nije bilo moguće pristupiti tom području. Crni Kia Picanto u kojem su poginuli Hind i njezinih pet rođaka izrešetan je mecima, s oštećenim prozorima i prednjim vratima. Nekoliko metara dalje je vozilo hitne pomoći koje je krenulo spasiti djevojčicu. To je spaljena masa s mirisom raspadanja leševa dvojice zdravstvenih radnika koji su bili u njima.

Nebal Farsaj, glasnogovornik Crvenog polumjeseca, objašnjava da su, dok su razgovarali s djevojčicom, istovremeno tražili dopuštenje od izraelskih vojnih vlasti da priđu tom području. Molilo ih je Ministarstvo zdravstva Palestinske nacionalne samouprave u Ramallahu, koje je kontaktiralo COGAT, agenciju izraelskog Ministarstva odbrane koja je zadužena za civilna pitanja u Gazi i Zapadnoj obali.

“Kada je Ministarstvo zdravlja dobilo zeleno svjetlo, poslali smo hitnu pomoć. Telefonirali smo u isto vrijeme s Hindom i ekipom. Po dolasku nam je rekao da su mogli vidjeti auto u kojem je Hind i spomenuo da je u vozilo hitne pomoći bio uperen laser. U tom trenutku začuli su se pucnji, a možda i eksplozije, nismo bili sigurni šta se događa. Izgubili smo vezu. 12 dana smo mislili da su možda uhapšeni i zato nismo imali nikakvih vijesti o njima”, kaže Farsaj. Izraelska vojska kaže da istražuje incident. (El Pais)