Hiljade ljekara u Južnoj Koreji izašlo je u nedjelju na ulice Seula u znak protesta protiv vladinih planova da poveća upis na medicinske fakultete i onoga što vide kao širi nedostatak podrške medicinskom sistemu zemlje. Doktori kažu da vlada treba da se pozabavi širim spektrom izazova sa kojima se zdravstveni sistem suočava od samo ukupnog broja ljekara koji se godišnje školuju i obučavaju.

Njihova zabrinutost uključuje zapošljavanje osoblja u određenim oblastima i cijenu koju vlada plaća za osnovne medicinske tretmane, kao i uspostavljanje odgovarajuće infrastrukture za obrazovanje velikog broja novih studenata medicine.

Vladin plan, koji je objavljen u februaru, povećat će broj studenata primljenih na medicinske fakultete za 2.000 počevši od 2025. akademske godine, čime bi ukupan broj bio 5.000 godišnje.

Ljekari pripravnici također su nezadovoljni zbog teških uvjeta rada koji uključuju nisku platu i dugo radno vrijeme. Oko 8.000 doktora pripravnika u Južnoj Koreji počelo je štrajk 21. februara podnošenjem ostavke. Od tada ih je još 1.000 dalo ostavke.

Taj potez dolazi u pokušaju da se udovolji promjenjivim zahtjevima za zdravstvenom zaštitom jednog od društava koja najbrže stare na svijetu i da se poveća pristup liječenju u ruralnim područjima zemlje, navodi vlada.

Broj ustanova za brigu o djeci u zemlji smanjio se za gotovo četvrtinu u samo nekoliko godina, izvijestio je CNN u julu, odražavajući neuspješnu kampanju vlasti da podstaknu parove da imaju više beba.

U međuvremenu, kako stanovništvo ubrzano stari, broj ustanova za starije osobe porastao je sa 76.000 u 2017. na 89.643 u 2022., prema podacima ministarstva zdravlja i socijalne skrbi Južne Koreje. Južna Koreja ima najnižu stopu nataliteta na svijetu, koja kontinuirano pada od 2015. godine.

U utorak je južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol rekao da njegova vlada neće odustati od svojih planova. „Zaštita ljudi poput djece, starijih i osoba s invaliditetom direktno je povezana s osnovnom politikom vlade o dobrobiti ugroženih grupa u zdravstvu. Dakle, ova [medicinska reforma] nije stvar pregovora ili kompromisa”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Vlada je u četvrtak izdala nalog ljekarima da se vrate na posao, upozoravajući doktore koji štrajkuju da bi im medicinske dozvole mogle biti suspendirane ako se ne povinuju odluci vlade. Uprkos ovom ultimatumu, predstavnik južnokorejskih ljekara rekao je da podržavaju štrajk i da će nastaviti da se zalažu za ispunjenje njihovih zahtjeva.

U nastojanju da nastavi da pruža zdravstvenu zaštitu tokom štrajka, vlada je angažirala vojne ljekare i medicinske sestre da obavljaju neke medicinske procedure koje inače sprovode ljekari, navodi ministarstvo zdravlja.

(CNN)