Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić na Facebooku je napisao kako je gledao sinoćnje gostovanje "Trojkine" počasne građanke Nevenke Tromp, koja je koautor izvještaja koji je Srbija koristila kao dokaz u odbrani pred Međunarodnim sudom pravde u tužbi Bosne i Hercegovine za Genocid, a kojeg je nedavno čak i Vojislav Šešelj nazvao historijski važnim za Srbiju.

Istakao je da je toliku količinu zlonamjernosti i bezobraznih neistina ta, prema njegovim riječima, međunarodna špekulantica i reketašica iznijela, da je to prosto za nepovjerovati.

"Najavili smo ranije zašto je nagrađuju ovom titulom počasne građanke. Sve što smo najavili ovih dana je sinoć potvrđeno. Ona se kao čudi optužbama Željka Komšića za povezanost s 'Trojkom', iako je prije nekoliko noći sjedila do kasnih noćnih sati na recepciji hotela Central s visokim zvaničnicima NiP-a, ali to je posebna tema. Kao primjer stupidnosti njenih iznesenih tvrdnji izdvojio bih onu da ambasadora BiH može ovlastiti da u ime države preda pravni podnesak pred najvećim svjetskim sudom član Predsjedništva BiH koji ga je imenovao na tu funkciju. Dakle, po toj logici, ambasadora koji je Bošnjak, može ovlastiti Član Predsjedništva Bošnjak, Srbina Srbin, Hrvata Hrvat? Kakva glupost i neistina", stoji u njegovoj objavi.

Kako pojašnjava, ambasadore imenuje Predsjedništvo BiH, a ne jedan član, te svaku odluku takve vrste u ime države može donijeti samo Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države u kojem su 2017. godine sjedili Dragan Čović i Mladen Ivanić, koji su, dodaje Zahiragić, jedini krivci zašto nismo mogli imenovati novog agenta.

"Nakon toga, na Senadovo pitanje šta bi se desilo sve i da je ambasadorica mogla predati taj zahtjev, ko bi kao pravni zastupnik činio sve radnje? Ona je kazala da bi to radili advokati koje bi platila Fondacija! Bez državnog ovlaštenja? Nemojte više ovom narodu pamet razvlačiti! Završila je svoju predstavu, ta 'dobronamjerna' advokatica Tuđmana, ali i Srbije u slobodno vrijeme, koja svakako nikada nije studirala pravo, s lažnim obećanjem neukom građanstvu (ona ga takvim smatra) da će, ako se promijene okolnosti i bude izabran neki novi član Predsjedništva iz reda Bošnjaka (valjda umjesto Bakira Izetbegovića), taj član Predsjedništva moći podnijeti reviziju iako je istekao rok. Kakva neistinita i nadrealna konstrukcija, kakav osvetnički, obavještajni i prljavi početak političke kampanje", poručio je.

Haris Zahiragić je primijetio da je u toku njenog gostovanja na Face TV-ju Elmedin Konaković koordinirano pisao status na Facebooku u kojem navodi kako "ne halali izdaju svoga naroda".

"Da, isti onaj Konaković čiji kandidat je u Velikoj Kladuši spriječio poraz ratnog zločinca Fikreta Abdića za par stotina glasova! Isti onaj čiji je kandidat u Novom Travniku omogućio pobjedu HDZ kandidata, a koji je pokušao to isto u Jajcu, na sreću bezuspješno. Isti onaj čija je stranka zavadila Bošnjake Janje, a što je rezultatiralo prvim porazom Bošnjaka za izbore mjesnih zajednica u toj strateški važnoj povratničkoj mjesnoj zajednici. Isti onaj koji je radio kampanju i slikao se s Boškom Čavar i Irmom Baralijom koje su omogućile ostanak HDZ gradonačelnika u Mostaru. Isti onaj čija stranka, dok Edin Ramić, Vojin Mijatović i drugi deru cipele po dijaspori, jedina opstruiše 'Pokret za državu' i zajednički nastup patriotskih snaga na izborima u entitetu Rs. Isti onaj kome nervozni i nikada rigidniji Čović uporno komplementira, a Željana Zovko mu lajka tweetove. Da, baš on, kao, ne halali izdaju", podvukao je.

Haris Zahiragić naglašava da narod, iako nekada ljut na SDA, često i opravdano, čak i najveći kritičari, znaju da SDA i njeni kadrovi mogu uraditi svašta, ali nikada ne mogu izdati državu BiH i svoj narod, posebno ne Bakir Izetbegović.

"S obzirom na to da me je Senad Hadžifejzović sinoć, govoreći o mojoj najavi da će Nevenki Tromp biti oduzeto priznanje nakon izbora u oktobru, nazvao potparolom SDA, iako ne obnašam tu funkciju, niti takva funkcija u SDA uopće postoji, koristim ovu priliku da pozovem tu špekulanticu Nevenku Tromp na 'Face to Face'. Pozivam i Konakovića, baš na ovu temu, a ako ne smije on, kao što nije smio iako su nas producenti Face TV-ja više puta pozivali na za njega lakše teme, neka pošalje najboljeg pravnika kojeg ima, ako ga uopće ima. Ili mogu i Konaković i Tromp skupa, a neka povedu i nekog pravnika sa sobom po slobodnom izboru. Pozivam ih, ali ne kao potparol SDA, nego kao potparol istine! Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost", zaključio je Haris Zahiragić.