Kako se 2023. bliži kraju, Dictionary.com je odabrao "halucinirati" kao svoju riječ godine - ali ona možda ne znači tačno ono što mislite da znači. Leksikografi za popularnog online rječnika odabrali su "halucinirati" u kontekstu umjetne inteligencije, otkrili su ove sedmice. U ovom području, to je glagol koji znači "proizvesti lažne informacije suprotne namjeri korisnika i predstaviti ih kao istinite i činjenične."

Drugim riječima, kako Harmeet Kaur piše za CNN, to se događa kada “chatbotovi i drugi U.I. alati pouzdano izmišljaju stvari.”

U posljednje vrijeme ljudi koriste chatbotove koje pokreće AI za sve, od pisanja eseja do primanja narudžbi brze hrane. Ali chatbotovi ne pogađaju uvijek stvari kako treba, a njihova tačnost ostaje vitalno pitanje u njihovom razvoju i širokoj upotrebi. Leksikografi online rječnika odabrali su "halucinirati" jer su uvjereni da će A.I. biti "jedan od najdosljednijih razvoja u našem životu", pišu Nick Norlen, viši urednik Dictionary.com i Grant Barrett, voditelj leksikografije stranice, u objavi na blogu kojom objavljuju odluku.

"Halucinate se čini prikladnim za vrijeme u historiji u kojem se nove tehnologije mogu činiti poput snova ili fikcije - osobito kada proizvode vlastite fikcije", dodaju.

Kao što je A.I. alati su postali rašireniji, upotreba riječi je naglo porasla. Publikacije digitalnih medija koristile su "halucinirati" 85 posto češće u svojim člancima ove godine nego prošle godine, a Dictionary.com je zabilježio porast od 46 posto u traženju te riječi.

Druge riječi i fraze povezane s umjetnom inteligencijom također su postale uobičajenije, uključujući "LLM" (skraćenica za "veliki jezični model"), "generativna umjetna inteligencija", "GPT" i "chatbot", prema Dictionary.com. Traženje riječi povezanih s umjetnom inteligencijom u rječniku skočilo je u prosjeku za 62 posto ove godine.

"Halucinat" se koristi u računarskoj nauci od najmanje 1971. godine, a povezivan je sa strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom od 1990-ih. Unatoč historiji riječi, Dictionary.com je tek početkom ove godine dodao definiciju vezanu uz umjetnu inteligenciju na svoju stranicu.

Iz etimološke perspektive, "halucinirati" potječe od latinske riječi ālūcinārī, što znači "sanjati" ili "mentalno lutati", prema Dictionary.com.

Stručnjaci kažu da je "halucinirati" usporediv s drugim tehničkim izrazima koji su u početku imali drugačija značenja, kao što su "spam" i "virus". Ova vrsta evolucije je relativno česta, a lingvisti čak imaju izraz za to: metaforičko proširenje. “Uzima stariju riječ s drugačijim značenjem, ali joj daje duh nove tehnologije”, kaže Barrett za za USA Today. "To također predstavlja ovaj nesretni nesklad između onoga što želimo da se dogodi s tehnologijom - želimo da bude savršena i izvrsna u rješavanju problema - ali nikada nije sasvim tu."

Ostale riječi koje su ušle u uži izbor Dictionary.com su "štrajk", "vokeizam", "optužen", "divlji požar" i "rizz". Ta posljednja - skraćenica od "charisma" - bila je toliko popularna da je proglašena Oxfordovom riječi godine 2023.