Potpisivanjem ugovora o finansiranju projekata ukupne vrijednosti od gotovo milion KM, Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja proces ulaganja u Univerzitetski klinički centar Tuzla i revitalizaciju ove zdravstvene ustanove.

Ugovore o finansiranju prve faze adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla, adaptacije dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla i rekonstrukcije prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata JZU UKC Tuzla danas su u Vladi TK potpisali ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović i direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović.

Ugovorima je predviđeno da će Vlada sa 600.000 KM finansirati prvu fazu adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, sa 304.000 KM adaptaciju dijela Klinike za ginekologiju i akušerstvo, te sa 30.000 KM rekonstrukciju prostorija na Klinici za bolesti uha, grla i nosa i hirurgiju glave i vrata, saopćeno je iz Odjeljenja z informisanje TK.

Iz Tuzlanskog kantona podsjećaju kako je posljednja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila prije dvadesetak godina, te da se radi o objektu starije gradnje.

Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupštni TK Zumre Avdibegović-Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja i stvaranje boljih uslova za porodilje.

“Tokom ove godine uvidjeli smo nekoliko segmenata u djelokrugu rada UKC-a, a koji su nam se nametnuli kao prioriteti za djelovanje. Imamo dobru sinergiju i podrška Vlade TK ovakvim projektima je neupitna. Uz ranija, rekordna izdvajanja za neke kapitalne investicije, a koja se kreću oko 20 miliona KM, pokretanje procesa zapošljavanja svih ljekara s evidencije Službe za zapošljavanje, današnji ugovori i ovaj, skoro milion KM, koji dodatno izdvajamo za naš UKC pokazatelj su naše brige za zdravstveni sistem Kantona, zdravlje, ali i zadovoljstvo građana našeg kantona”, kazala je ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović.

Direktor UKC-a Denijal Tulumović je zastupnicima u Skupštini TK, Vladi TK na čelu s premijerom Halilagićem i resornoj ministrici Bećirović zahvalio na prepoznavanju potreba UKC-a i senzibilitetu kojeg pokazuju prema ovoj ustanovi.

“Na prvi pogled ovo su velika sredstva. Međutim, znajući koliki su to projekti u građevinskom smislu i o kako starim objektima se radi, to su relativno mala sredstva. Ipak tek ova Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala potrebe UKC-a i neophodnost ulaganja u opremu, rekonstrukciju objekata i prostora, te prijem novog medicinskog kadra. Sve ovo smatram početkom nekog novog vremena i činjenja pomaka u zdravstvenom sistemu u Tuzlanskom kantonu”, rekao je direktor Tulumović.

Valja istaći i to da UKC Tuzla još nije dobio drugu i treću tranšu od Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koje im pripadaju po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, iako su druge zdravstvene ustanove drugu i treću tranšu dobile u septembru i početkom oktobra, a nekima je čak isplaćena i četvrta tranša.

Ovo je na press konerenciji u Vladi Tuzlanskog kantona potvrdio i sami direktor UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović te istakao da će uslijediti tužbe ukoliko ovakva situacija potraje.

“Frapiran sam odnosom viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu. Doslovno svi zdravstveni centri u FBiH dobili su drugu i treću, a neki već i četvrtu tranšu, a UKC nije dobio iako je ispunio sve uvjete, a neki od ovih koji su dobili čak ne ispunjavaju ni uvjete. Moram da kažem da je Hercegovačko-neretvanski kanton po jednom građaninu dobio 127 KM, a Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji je s nivoa FBiH dobio 23 KM po jednom stanovniku”, rekao je danas Tulumović.

Jedna od inicijatora ovog projekta, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona Zumra Begić kazala je, između ostalog, kako Klinika za ginekologiju i akušerstvo predstavlja tercijarni centar koji obavlja visokosofisticirane poslove iz oblasti porodilišta i ginekologije.

“S druge, ali ništa manje bitne strane, tu smo i da svim našim građanima omogućimo pružanje zdravstvenih usluga i zdravstvenu zaštitu na jednom višem nivou, nivou koji će sigurno značiti veće zadovoljstvo naših pacijenata”, kazala je Begić, navodi se u saopćenju.