Mi, kao narod koji smo preživjeli traume Agresije na Bosnu i Hercegovinu, suosjećamo sa  narodom Palestine i pružamo im podršku pa izražavamo ogromno nezadovoljstvo postavljenim bilbordima u Sarajevu sa zastavom Bosne i Hercegovine i Izraela i sloganom ´Vjerujemo u vas´, a za koje je jasno da su finansirani i plaćeni s ciljem promocije jedne okupatorske tvorevine i ne izražavaju pravo mišljenje narodne većine u Bosni i Hercegovini.    

˝U ime neformalne grupe  građana u Bosni i Hercegovini, koja poštuje vrijednosti slobode i pravde, izražavamo nezadovoljstvo, izričito se ograđujemo i smatramo da je sramno podržavati tvorevinu koja sistematski diskriminira i na mučki način svakodnevno ubija narod Palestine. Na stranici Privredne komore Izraela je postavljen zvanični podatak da će Komora otvoriti kancelarije u Sarajevu 2023. godine. Želimo jasno naglasiti da ne pozdravljamo i otvoreno se suprostavljamo procesu normalizacije između Bosne i Hercegovine i Izraela˝, poručuje neformalna grupa građana u saopćenju koje potpisuje Rijad Ahmetović.

S  tim u vezi, navodi se u saopćenju, želimo jasno poručiti da narod Bosne i Hercegovine vjeruje u Palestinu i njeno pravo na samoopredjeljenje i slobodu njenih građana.

˝Želimo iskazati zabrinutost prilikom manjka odgovora od strane nadležnih zvaničnika vezano uz istaknute propagande. Ovom prilikom pozivamo sve zvaničnike da se oglase sa stavom o pitanju istaknutih bilborda te da se zauzme stav oko uklanjanja istih. Napominjemo da su plakati osvanuli nakon zvaničnog sastanka gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić i predsjednika Izraela. Želimo podsjetiti na brojna konstantna skandalozna kršenja međunarodnog prava koja vrši Izrael˝, piše u saopćenju.    

Inače, u septembru prošle godine u mostarskom tržnom centru Mepas Mall otvoren je prvi i glavni ured Privredne komore Izraela u BiH, a svečano presijecanje vrpce izvršili su Dragan Čović (HDZ BiH) i Noah Gal Gendler, ambasador države Izrael u BiH.

Prošle je sedmice u Sarajevu, preko plakata Privredne komore Države Izraela u BiH na kojem se nalazi poruka ´Vjerujemo u vas´, iscrtan kukasti križ, a predsjednik te komore Amir Gross Kabiri u saopćenju za javnost je pozvao sarajevsku gradonačelnicu Karić da javno osudi taj nasilni čin antisemitizma i pošalje jasnu poruku da se takva ponašanja neće tolerirati.