Uprkos svim nedaćama, palestinska omladina i djeca u izbjegličkim kampovima u Libanu u budućnost gledaju s mnogo nade i strasti za slobodom, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine hiljada Palestinaca živi u izbjegličkim kampovima u Libanu još od progona 1948. godine nakon osnivanja Izraela.

Palestinske izbjeglice tako decenijama žive u malim kućama nanizanim u uskim sokacima izbjegličkih kampova i sanjaju dan povratka u rodnu Palestinu.

Neimaština, stara i dotrajala infrastruktura kampova samo su neki od problema te populacije.

Palestinska djeca ne pohađaju državne škole, već u kampovima pohađaju škole kojima rukovodi agencija UNRWA. U tim školama nastavu pohađa blizu 37.000 palestinske djece. U svakom odjeljenju je više od 60 učenika.

U rješavanju konstantnih problema nedostatka nastavnog kadra i školske opreme i pribora pomažu brojne međunarodne agencije, uključujući i tursku humanitarnu fondaciju IHH, ali značajan broj palestinske djece ne završi školu jer su primorani da počnu raditi kako bi pomogli porodicama.

Aktuelna omladina se naziva četvrtom generacijom Palestinaca u tim kampovima i aktivno koristi društvene mreže. Riječ je o djeci uzrasta od šest do 14 godina koja ljubav prema korijenima i domovini pokazuju i grafitima na zidovima kampa.

Na tim grafitima se jasno može pročitati i njihova strast prema ideji slobode i nezavisnosti.

Predstavnik humanitarne fondacije IHH Harun Obayeri za AA je kazao da konstantnu pomoć osiguravaju za 1.200 palestinske siročadi u kampovima u Bejrutu.

“Dirnuti smo prizorima iz ovih kampova. Želimo da ta djeca i dalje s nadom gledaju na budućnost. Najviše smo ganuti činjenicom da ova djeca i dalje osjećaju takvu ljubav i privrženost domovini i korijenima i decenijama nakon što su njihovi preci protjerani. Ta djeca imaju snove i maštu i pokazuju to i grafitima na zidovima“, kazao je Obayeri.

On je kazao da bi volio da svi vide koliko sreće na lica te djece donese i jedan obični balon ili neka igračka.