"Ova naredba će ojačati naše postojeće napore da edukujemo, vakcinišemo, testiramo i liječimo što je moguće više Njujorčana i osiguramo odgovor cijele gradske vlade na ovu epidemiju", rekao je Adams.

Gradonačelnikova hitna izvršna naredba dolazi nakon što je gradski odjel za zdravstvo u subotu proglasio majmunske boginje hitnim stanjem u javnom zdravstvu. Prema toj gradskoj deklaraciji, povjerenik za zdravstvo Ashwin Vasan može izdati naredbe o izmjenama gradskog zdravstvenog zakona kako bi se usporilo širenje virusa.

Guvernerka Kathy Hochul proglasila je u petak vanredno stanje u cijeloj državi New York, potez za koji je rekla da bi trebao izvršiti pritisak na saveznu vladu da pošalje dodatne vakcine državi. Hochulova akcija omogućila je Adamsu da izda lokalnu deklaraciju o vanrednom stanju.

Adamsova naredba omogućava gradskim agencijama da „preduzmu sve odgovarajuće i neophodne korake da očuvaju javnu sigurnost i zdravlje svojih zaposlenih, te da pruže svu potrebnu i dostupnu pomoć u zaštiti sigurnosti, dobrobiti i zdravlja stanovnika Grada.”

Bivši gradonačelnik Bill de Blasio koristio je isti mehanizam da proširi svoja gradonačelnička ovlašćenja kada je Covid-19 prvi put počeo da se širi gradom.

Do ponedjeljka New York City je prijavio 1.472 slučaja majmunskih boginja, pri čemu se većina slučajeva javlja među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju seks sa muškarcima. Slučajevi nastavljaju da rastu u gradu i širom zemlje, a stvarni broj slučajeva virusa, koji može pogoditi svakoga, vjerovatno je mnogo veći od prijavljenih zbog nedostatka dijagnoze, piše Politico.

Predsjednik općine Manhattan Mark Levine, koji je bio kritičan prema odgovoru grada na epidemiju, pohvalio je gradonačelnikovo proglašenje vanrednog stanja, nazivajući to "apsolutno neophodnim" potezom.

Uz kontinuiranu potražnju, država New York će dobiti 110.000 dodatnih doza vakcine protiv majmunskih boginja od savezne vlade u narednim sedmicama, a 80.000 od tih doza će ići u grad New York. Prema Adamsovim riječima, New York sada čini oko četvrtinu slučajeva širom zemlje.

Izvršna naredba gradonačelnika ističe za 30 dana, osim ako se ne ukine ili produži.