Stanovnici Dablina izražavaju uznemirenost zbog privremene suspenzije "portala" za video snimke uživo između grada i New Yorka.

Kontinuirani prijenos uživo, koji omogućava korisnicima u svakom gradu da se vide i komuniciraju, isključen je u utorak navečer zbog "neprimjerenog ponašanja".

U srijedu je poruka na praznom ekranu glasila: “Portal je zaspao – uskoro se vraćamo”.

Incidenti su uključivali korisnike koji su pokazivali stražnjicu, prikazivali psovke i obnaživali razne dijelove tijela.

Jedan korisnik Dablina prikazao je i snimak napada 11. septembra u Njujorku.

Umjetnik koji stoji iza umjetničke instalacije, Benediktas Gylys, pozvao je posjetioce da se ponašaju pristojno.

"Mislim da bi svi trebali pomisliti na sedmogodišnje dijete koje je u New Yorku i koje želi da se poveže sa Dablinom i mahne ljudima tamo", rekao je Gylys za irsku radionicu RTÉ.

Lucy Sky Moore O'Gorman rekla je za BBC News NI da je došlo do "sramotnog ponašanja" od strane određenog broja građana.

"Nema potrebe za nečim takvim, samo uništavaju zabavu svima ostalima", rekla je.

Lucy je dovela svoju mlađu sestru da vidi portal i oni su bili "veoma razočarani" kada su vidjeli da je suspendovan.

"Pokazala sam joj video snimke i bila je veoma uzbuđena onim što je vidjela, a sada uopšte ne veruje da je to stvarno“, dodala je gospođa O'Gorman.

Gradsko vijeće Dablina saopćilo je da se nada kako će rješenje biti doneseno do srijede.

Tim koji stoji iza projekta trenutno pokušava pronaći način da spriječi bilo kakve daljnje interakcije koje uključuju "antisocijalno" ponašanje.

Vijeće predviđa da će portal biti obnovljen kasnije ove sedmice.

Opisujući projekat kao "globalni fenomen", Vijeće je također naglasilo da se "ogromna većina ljudi" koji su komunicirali sa instalacijom ponašala na odgovarajući način.

U New Yorku su se promoteri također bavili lokalnim problemima nakon što je žena obnažila grudi ispred ekrana pa je više osiguranja postavljeno na lokaciji ispred Flatiron zgrade na Menhetnu.