Grad New York je riješio grupnu tužbu koju su podnijele dvije muslimanke protiv prakse njujorške policije (NYPD) za skidanje pokrivala s glave za fotografisanje uhapšenih osoba. One su podnijele zahtjev predsjedavajućoj sutkinji Analisi Torres iz američkog Okružnog suda za južni okrug New Yorka, tražeći od nje da odobri nagodbu.

Sporazum o nagodbi težak je 17,5 miliona dolara, iako grad nije priznao odgovornost, NYPD je promijenila svoju politiku tako da od uhapšenih više nije potrebno da skidaju hidžab. Oni koji su prethodno bili pogođeni ovim pravilom će dobiti novčanu odštetu kao nadoknadu zbog toga što su morali da skinu pokrivalo. U zavisnosti od toga koliko se osoba koje ispunjavaju uslove prijavilo, pogođene osobe mogle bi dobiti između 7.824 i 13.125 dolara "za svaki slučaj skidanja", rekli su tužitelji.

Dvojica tužitelja pokrenula su slučaj u martu 2018. godine u ime hiljada muslimani New York koje je NYPD prisilila da skinu vjerski pokrivač glave zbog fotografisanja. Tužitelji su tvrdili da je policija prekršila zakona jer je skidanje hidžaba protivno njihovim vjerskim načelima. Oni su također tvrdili da su prekršili njihovo pravo na slobodno ispovijedanje vjere prema Prvom amandmanu Ustava SAD-a i Članu I, Odjeljku 3 Ustava države New York.

Albert Fox Cahn iz Surveillance Technology Oversight Project, jedan od advokata koji zastupaju tužitelje, proslavio je nagodbu:

“Ovo je prekretnica za privatnost i vjerska prava Njujorčana. Policija New York nikada nije smjela da naredi skidanje hidžaba čime je ugrozila dostojanstvo žena. Novac ne može u potpunosti poništiti ovu traumu, ali šalje snažnu poruku da NYPD ne može kršiti prava muslimani iz prvog amandmana bez plaćanja odštete.”

Nick Paolucci, glasnogovornik njujorškog pravnog odjela, također je pozdravio nagodbu, rekavši da je to „u najboljem interesu svih strana“ jer „pažljivo balansira [NYPD] poštovanje čvrsto uspostavljenih vjerskih uvjerenja s važnom potrebom za provođenje zakona kroz fotografisanje uhapšenog.”

Nagodba sada čeka na Toresovo odobrenje. Prema Federalnim pravilima o građanskom postupku, savezni sudija koji predsjedava grupnom tužbom mora odobriti sporazum o nagodbi prije nego što on stupi na snagu. Taj korak osigurava da nagodba bude pravedna prema svima koji se nisu izjasnili na sudu, ali koji bi i dalje bili vezani sporazumom i više ne bi mogli sami tužiti NYPD.

Nagodba dolazi u vrijeme sve veće antimuslimanske pristrasnosti u SAD-u. Nedavni izvještaj Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) otkrio je da su pritužbe na antimuslimanske pristrasnosti u SAD-u dostigle rekordan nivo u 2023. godini. Grupa za građanska prava primila je 8.061 pritužbu na antimuslimanske incidente prošle godine, što je najveći broj pritužbi prijavljenih u 30-godišnjoj praksi.