Dok su oči svijeta uprte u Gazu i Ukrajinu, nekoliko drugih globalnih prijetnji koje dugo tinjaju postaju sve žešće.

U posljednja 72 sata vidjeli smo prijeteće kineske patrole u blizini Tajvana, razmjenu vatre između Irana i Pakistana i daljnju eskalaciju između američke vojske i Husi pobunjenika. Zatim je tu Sjeverna Koreja, koja je uglavnom bila izvan radara Washingtona - ali gdje rizici, čini se, rastu. Dugogodišnji promatrači Pjongjanga dižu uzbunu zbog zlokobnih nedavnih poteza Kim Jong-una, piše Nicholas Kristof iz NYT-a.

Sjeverna Koreja ove je sedmice službeno odustala od cilja "mirnog ponovnog ujedinjenja" s Jugom.

To se dogodilo ubrzo nakon što je Sjeverna Koreja ispalila više od 200 topničkih granata u blizini južnokorejskih graničnih otoka - još jedna provokacija iz Pjongjanga, ali ona koja bi potencijalno mogla nagovijestiti napad u stvarnom svijetu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja ima desetke nuklearnih bojevih glava i dramatično je povećala svoje testiranje projektila otkako su pregovori s Trumpovom administracijom prekinuti 2019.

Najmanje dva istaknuta stručnjaka vjeruju da će Kim posegnuti za vojnom opcijom.

"Vjerujemo da je, kao i njegov djed 1950., Kim Jong Un donio stratešku odluku da ide u rat", pišu Robert Carlin i Siegfried Hecker.

Da, ali drugi stručnjaci vjeruju da je malo vjerojatno da će Kim napasti - bilo u svojoj regiji ili na Sjedinjene Države - s obzirom na vjerojatnost da bi to značilo kraj njegova režima.

Kina je u srijedu provela zajedničke zračne i pomorske patrole oko Tajvana u prvoj značajnoj vojnoj aktivnosti u Tajvanskom tjesnacu otkako su tajvanski birači izabrali predsjedničkog kandidata Stranke demokratskog napretka Williama Laija - kojeg je Peking osudio kao "separatistu".

Predsjednik Xi Jinping ponovio je svoje obećanje o "ujedinjenju" s Tajvanom u svom novogodišnjem obraćanju. Neki stručnjaci i američki dužnosnici predviđaju kineski potez na Tajvanu — koji bi mogao izazvati sukob supersila sa SAD-om — u sljedećih nekoliko godina. Drugi ostaju skeptični.

Pakistan je u četvrtak izveo zračne napade unutar Irana kao odgovor na napade Irana unutar Pakistana. Obje strane su rekle da su rijetki prekogranični napadi bili usmjereni na militante.

Sve je ostalo na tome, danas su i jedna i druga strana objavile du su se izmirile i da će zajedno raditi na rješavanju svih otvorenih problema u duhu razumijevanja i međusobnog poštovanja, ali drugi sukobi koji uključuju Iran i njegove opunomoćenike nastavljaju se ubrzavati.

SAD je u četvrtak izveo petu rundu napada na oružje i drugu imovinu Husija koje, navodno, podržava Iran u Jemenu.

Husiji su prekinuli međunarodnu plovidbu napadajući i otimajući brodove koji su išli prema ili iz Sueckog kanala. Pobunjenička skupina je rekla da odgovara na izraelsku vojnu operaciju u Gazi.

I dalje raste strah da će se rat iz Gaze proširiti na Libanon. Hezbollah tamo imaju daleko veće mogućnosti od Hamasa.

Izgledi da se rat u Ukrajini prelije na teritorij NATO-a — o čemu se često govorilo na početku rata — također nisu u potpunosti nestali. Vjerovatnost smanjenja američke vojne pomoći također povećava rizik da bi Rusija mogla dobiti prednost u borbama.

Dodajte tekuće humanitarne katastrofe na Haitiju, Sudanu, Sahelu, te rizik od nasilja oko izbora  koji se održavaju diljem svijeta ove godine, i dobit ćete prilično sumornu sliku stanja globalne sigurnosti 2024.