Glavni pretres u Okružnom sudu u Banjoj Luci u predmetu protiv prof. Muharema Štulanovića biće održan u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine, stoji u pozivu koji je sa suda dobio prof. Štulanović. Njemu se sudi u krivičnom predmetu "zbog krivičnog djela povreda ugleda Rs i njenih naroda iz člana 280a stav 2." Krivičnog zakona Rs.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je, na plenarnoj sjednici od 18. januara ove godine, da je taj član suprotan Ustavu BiH. Prof. Štulanovića, dakle, otvoreno i javno proganjaju pozivajući se na član zakona koji nema pravnu snagu i koji se ne primjenjuje. To nije samo nepravda, već i ignorisanje ustavnih principa.

Podsjetimo, Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je protiv imama Muharema Štulanovića 4. decembra podnijelo Republičko javno tužilaštvo. Prema navodima optužnice, Štulanović je 13. januara u vjerskom objektu u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, u toku vjerskog obreda, održao govor u kojem je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju Rs, označivši je kao genocidnu tvorevinu. Optužen je zbog krivičnog djela “povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda”, rečeno je iz Republičkog javnog tužilaštva tog entiteta.

O “ugledu” ovog entiteta najbolje govore presude međunarodnih pravosudnih institucija. Naime, Haški tribunal (ICTY), odnosno njegov sljednik Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) i Sud Bosne i Hercegovine, te pravosuđa u Srbiji, Hrvatskoj i Njemačkoj osudili su 55 osoba na pet doživotnih kazni i 791 godinu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine u Bosni i Hercegovini. Radovan Karadžić, prvi predsjednik i vrhovni komandant Vojske Republike srpske, osuđen je na doživotnu robiju zbog genocida, dok su najviši funkcioneri civilne vlasti, počevši od Momčila Krajišnika, preko Biljane Plavšić, pa do Radoslava Brđanina, osuđeni za najgore zločine protiv čovječnosti. Ova trojka osuđena je za zločine sakralocida, za rušenje vjerskih objekata i ubistva vjerskih službenika, što se direktno tiče izjave Štulanovića i najavljenog procesa.

Za zločin genocida osuđen je na doživotnu robiju general-komandant VRS-a Ratko Mladić 8. juna 2021. godine. Član njegovog Glavnog štaba general Radislav Krstić osuđen je zbog zločina genocida na 35 godina zatvora. Tokom ovog procesa Tribunal u Hagu presudio je da je genocid u Srebrenici planiran s vrha te da su odgovorni svi članovi Vrhovnog štaba Vojske Republike Srpske. I generalima Ljubiši Beari i Zdravku Tolimiru izrečene su kazne doživotnog zatvora. Na doživotni zatvor osuđen je i potpukovnik Drinskog korpusa VRS-a Vujadin Popović, koji je osuđen za genocid, istrebljenje, ubistva i progone Bošnjaka. Pomoćnik načelnika bezbjednosti Milorad Trbić osuđen je na 20 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, operacijama hvatanja i pogubljenjima po prijekom postupku, te pokopavanju i prikrivanju tijela ubijenih Bošnjaka. Trbić je prva osoba koju je Sud Bosne i Hercegovine osudio zbog genocida.

Moglo bi se reći da je optužnica protiv Muharema Štulanovića jedan u nizu akata historijskog revizionizma, kakav neprestano produciraju u Republici srpskoj. Presude međunarodnih sudova, počevši od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MKKS) do Svjetskog suda pravde (ICJ), govore da su temelji Republike srpske duboko u počinjenom genocidu. To što su presude za genocid dokazane tek nakon Dejtonskog ugovora, koji je formirao ovu konstrukciju Bosne i Hercegovine, ne znači da je Republika srpska nedodirljiva pred međunarodnim pravom. Nikakve presude pravosuđa u Republici srpskoj ne mogu promijeniti presude u Hagu i biti iznad međunarodnog prava. Može biti samo obratno.

Ne može to promijeniti ni ovaj progon imama Štulanovića, nego samo otvoriti mogućnost stvaranja novih odnosa unutar Bosne i Hercegovine.