Gerard Pique prolazi kroz težak period života. Kapiten Barcelone prolazi buran proces rastave od supruge Shakire, kolumbijske pop-zvijezde koja mu je svojom novom pjesmom upravo odaslala otrovne strijele. Upravni odbor kluba stavio ga je na led zbog odbijanja da mu snize plaću.

Prebačen je na klupu, kada igra čuje zvižduke svojih navijača. U posljednjoj utakmici protiv Villarreala veći dio Camp Noua zviždao mu je kada je ušao na travnjak u 78. minuti, a tada je zamijenio Koundea. I to nije prvi put.

Ipak, poslovi mu idu prilično dobro. Ove sedmice dobio je odobrenje da počne graditi svoj novi hotel u Malagi nakon što je gradnja bila zaustavljena arheološkim iskopavanjima poslije otkrića da se na mjestu gradnje nalazi mezarje.

Građevinski radovi na hotelu porodične firme Gerarda Piquea, Kerald Holding, koji se nalazi u historijskom središtu Malage, otkrili su groblje iz doba muslimanske vladavine tim gradom. Gradsko vijeće Malage nakon otkrića poslalo je svu raspoloživu dokumentaciju i informacije Ministarstvu kulture, koje je konačno dalo zeleno svjetlo projektu.

"Grobnice su prazne - vjerojatno nikada nisu korištene - i nemaju dovoljnu vrijednost da bi bile sačuvale", objasnio je Alberto Cumpian, arheolog i direktor firme zadužene za radove, Arqueosur.

“Nisu pronađeni ljudski ostaci. Datiraju iz 15. stoljeća, a najjača hipoteza koju koju imamo je da se njegova izgradnja poklopila s kršćanskom okupacijom današnjeg grada Malage. Stanovništvo se moglo bojati izaći izvan zidina. Groblja su građena neposredno izvan zidina. Muslimani su ukopani bez grobnih priloga, što se tumačilo kao znak taštine. Iako ističemo činjenicu da smo pronašli izuzetan element. Riječ je o macabrilli, pogrebnom  natpisu na kojem su prikupljeni podaci o pokopanoj porodici. Otkrili smo samo pet posto onoga što je bila velika muslimanska nekropola u Malagi, jedna od najvećih na poluotoku.“

Parcela na kojoj će se graditi budući hotel Gerarda Piquéa prostire se na oko 3.000 kvadratnih metara. Ako ne bude zastoja, u januaru bi mogla započeti izgradnja budućeg hotelskog objekta na mjestu na kojem je desetljećima bilo kino, u historijskom središtu Malage.

Lokaciju je kupila Piqueova porodična firma Kerald Holding, kojim upravlja otac igrača Barcelone za oko 20 miliona eura u julu 2021. godine. Cilj je u početku bio promovirati hotel s pet zvjezdica ali zbog problema s građevinskom dozvolom, odabrana je kategorija s četiri zvjezdice. Projektom će upravljati lanac hotela Melia.