Krajnje desničarska, antiislamska Partija slobode (PVV) bila je na putu da ostvari značajnu pobjedu na općim izborima u Nizozemskoj prema prvim rezultatima u srijedu, a njen lider je izjavio da oni više ne mogu biti ignorirani.

Geert Wilders je rekao da na osnovu rezultata ne mogu biti odbačeni, tvrdeći da bi svaka alternativa bila nedemokratska i da bi je birači odbili, te je istakao “mi ćemo upravljati nacijom”.

“Obraćam se drugim strankama, kampanja je završena, a glasači su se oglasili. Sada moramo pronaći sličnosti jedni s drugima. Moramo raditi zajedno. PVV je osigurao 35 mandata koje nijedna stranka ne može zanemariti. Dosta nam je. Želimo da Nizozemci ponovno budu na prvom mjestu, a mi ćemo to i ostvariti”, rekao je Wilders, obraćajući se pristalicama nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegova Partija slobode (PVV) osvojila najviše poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima.

PVV je na prvom mjestu, a slijede Laburistička stranka i alijansa Zelene ljevice koju predvodi bivši potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, s 25 mjesta.

U pokušaju da ublaži svoju dosadašnju retoriku, Wilders je u izjavi javnom servisu NOS izrazio želju da bude premijer za sve, bez obzira na etničko porijeklo ili vjeru.

Izrazio je nadu da bi mogli postići dogovor u koalicionim pregovorima s drugim strankama.

“Nadam se. Razumijem da stranke ne žele vladu koja se ponaša suprotno Ustavu. Mi to nećemo raditi. Nećemo razgovarati o džamijama, Kur'anu ili islamskim školama. Razgovarat ćemo o vraćanju prioriteta Nizozemcima, nade Nizozemcima”, rekao je Wilders.

Narodna stranka za slobodu i demokratiju koju predvodi Dilan Yesilgoz-Zegerius pala je na treće mjesto s 24 mjesta.

Stranka Novi društveni ugovor koju je predvodio Pieter Omtzigt prvi put je učestvovala na izborima i osigurala četvrto mjesto s 20 mandata.

Omtzigt je ranije rekao da njegova stranka neće ući u koaliciju s Wildersom, ali se nakon prvih rezultata suzdržao od jasne izjave o tom pitanju.

Stranka Denk, zaštitnik manjinskih zajednica u Nizozemskoj, osvojila je tri mandata, kao i na prethodnim izborima.​