Federalna uprava policije reagovala je u vezi s upotrebom helikoptera Specijalne policijske jedinice u Federalnoj upravi policije 11. jula 2023. godine, te saopćila kako nije došlo do zloupotrebe helikoptera niti je, zbog složenih procedura, uopšte moguće da dođe do bilo kakvih zloupotreba helikoptera u Federalnoj upravi policije.

- Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Arnel Isak prevezen je helikopterom Federalne uprave policije nakon saznanja o ugroženosti Isaka i provedenih sigurnosnih procjena ovlaštenih službenih lica. O svemu navedenom sačinjeni su izvještaji, a vožnja je realizovana nakon što su pribavljene sve potrebne  proceduralne saglasnosti – saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U saopćenju se navodi da je šef Kabineta ministra Ervin Mušinović blagovremeno informirao javnost o navedenim činjenicama, „te smo dužni zbog zaštite interesa Federalne uprave policije istaći kako nije došlo do zloupotrebe helikoptera niti je, zbog složenih procedura, uopće moguće da dođe do bilo kakvih zloupotreba helikoptera u Federalnoj upravi policije“.

- Termin polaska helikoptera iz Bratunca, odnosno dolaska u Sarajevo, prilagođen je ranije preuzetim obavezama federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. Dakle, ministar Isak nije tražio da se ranije utvrđeno vrijeme polaska pomjeri ili prilagodi zastupniku Isaku – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da vožnja zastupnika Isaka nije prouzrokovala finansijske troškove po Federalnu upravu policije, jer se helikopter svakako kretao na relaciji Bratunac - Sarajevo.

- Federalna uprava policije, zbog zaštite interesa službe i predmeta koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti zastupnika Isaka, više se neće oglašavati o navedenom pitanju – navodi se u saopćenju.

Inače, Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova FBiH ovako je objasnio zašto je njegov sin Arnel išao u Srebrenicu službenim helikopterom:"Ja radim 24 sata i uradio sam što nije neko za 20 godina. Pa evo i u vozilima s novinarima koji idu na teren se voze ljudi koji nisu novinari. Gdje to piše ko koga može voziti? Zakon je jasan, ne možeš vozilo koristiti za privatne svrhe, kad ideš u službenu posjetu možeš voziti bilo koga". Osim ovoga, najavio je da će i dalje letjeti i da će ˝iskakati iz paštete˝.