Francesco Martucci je kuhar kojeg smatraju najboljim pizzaiolom na svijetu. Ima svoj restoran u Napulju ali često gostuje u raznim restoranima svijeta. Francesco je poput pop-zvijezde, rezervacioje za jelovnik koji košta 60 eura rasprodaju se za pola sata.

Rođen u skromnoj obitelji, najbolji pizzaiolo na svijetu počeo je raditi u ujakovoj pizzeriji kada je imao samo deset godina. Tamo je počeo prati suđe i sanjao je da jednog dana postane izvrstan kuhar. Nešto što je sada i postigao. "Došao sam dalje nego što je zamišljao", objašnjava. Njegove pizze su, kaže, “revolucionarne” jer su drugačije od ostalih. Ključevi leže u tijestu koje fermentira 36 sati, visokokvalitetnim brašnom i željom za igrom s nadjevima koji variraju i puno su dalje o od marinare ili capricciose.

Srčano brani stav kako "pizza može imati sve što kuhar poželi", pa čak i ananas. To ne znači da se klasika ne smije ostaviti na jelovniku. Za njega je najbolja margherita ona sa paradajzom San Marzano, fior di latte sirom i bosiljkom. No, najviše uživa u onoj koju pravi njegov brat, koji vodi pizzeriju Sasa Martucci u gradu Caserti. To je pizza sa samo četiri vrste paradajza i sira.

Kada gostuje u nekom restoranu, posluži neke od najuspješnijih pizza u svom restoranu, poput Mani di velluto (svilene ruke), s kremom od friarielli (vrhovi repe) u vodi od ricotta sira, bivolju mozzarellu s oznakom porijetla Campania, Pelatello Teanese salamu s komoračem, pecorino sirom s planina Lattari i Itranovim ekstra djevičanskim maslinovim uljem Madonne dell'Olivo.

Također posluži i Alice nel paese delle meraviglie (Alisa u zemlji čudesa), na bazi fior di lattea i crnog kupusa, inćuna, majoneze sa šafranom iz Terra di Lavoro, čipsa od cavolonero crnog kupusa i borovnica. Predjelo je izbor talijanskih kobasica s focacciom i dimljenim maslacem a desert klasični tiramisu.

U njegovom restoranu peć je na drva, sve je obnovljiva energija, a namirnice su lokalne i sezonske. Ali ni pizzaiolo, koji također vodi restoran Sophia Loren u Milanu, ima i još neke ljubavi.“Moja strast su automobili, moda i dizajn”, kaže majstor koji u garaži ima Ferrari i Lamborghini.