Fotografija na kojoj je suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, Ranko Debevec za stolom s predsjednikom Turkiye, Recepom Tayyipom Erdoganom, a koju je danas objavio bosanskohercegovački list Dnevni avaz i koja je „umetnuta“ u kontekst priče o vjenčanju kćerke lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, nema veze s tim događajem, javlja Anadolu.

Fotografija je zabilježena tri godine ranije, na događaju u Turkiye, na kojem je Debevec predstavljao BiH kao predsjednik državnog suda.

Suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec našao se na jednoj od fotografija objavljenih u članku Dnevnog avaza, a na kojoj je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Iako je tekst prožet informacijama u vezi s vjenčanjem kćerke predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića, održanog u augustu 2021. godine, a kojem je prisustvovao i predsjednik Turkiye, Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Emine, fotografija objavljena u ovom dnevnom listu nema nikakve veze s tim događajem.

Uz kratki opis „Ranko Debevec u probranom društvu“ objavljena je fotografija snimljena 12. maja 2018. godine u Istanbulu, na prijemu povodom godišnjice osnivanja Visokog sudskog savjeta Turkiye (Danistay). Erdogan je prisustvovao večeri u organizaciji Danistay-a, a za stolom su se našli predsjednici i predstavnici sudske vlasti iz brojnih zemalja. Među gostima bio je i tadašnji predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, Ranko Debevec.

U tekstu objavljenom u današnjem štampanom broju lista, dominira priča o vjenčanju Jasmine Izetbegović, kćerke lidera SDA-a, ali se spominju i suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši šef Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić.

Međutim, fotografija koja je „umetnuta“ u cjelinu, a na kojoj je i Debevec, nema veze sa pomenutim događajem u Sarajevu. Zabilježena je u Istanbulu, tri godine ranije, na događaju na kojem je Debevec predstavljao BiH kao predsjednik državnog suda, iako se kroz tekst aludira da se radi o kadru zabilježenom na vjenčanju u Sarajevu.

Događaju 2018. u Istanbulu su, pored predstavnika bh. sudske vlasti, prisustvovali predsjednici i predstavnici vrhovnih sudova Albanije, Crne Gore, Alžira, Turkiye, Italije, Španije, Makedonije, Portugala, Azerbejdžana te brojnih drugi zemalja.