Najveća opoziciona koalicija Rijeke pravde, koju čine SDP, Centar, HSS, GLAS i Stranka s imenom i prezimenom, osigurala je 42 mjesta u saboru. To je puno manje od 61 mandata HDZ-ove koalicije, ali dovoljno za okupljanje široke koalicije.

Najnovija ideja je tzv. anti-HDZ-ovska koalicija, koja bi se okupila samo s ciljem promjene nekih ključnih stvari. Promijenila bi izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog odvjetnika i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan Lex AP, kojim se sprječava curenje informacija o korupcijskim aferama u javnost. Nakon što bi se to napravilo, za što se predviđa rok od oko godinu dana, raspisali bi se novi izbori.

Sve ovisi o tome hoće li HDZ uspjeti sastaviti saborsku većinu, za što mu treba 76 ruku. A to može samo ako privuče neku od stranaka iz opozicije ili "raskomada" one koje su ostvarile pravo ulaska u sabor jer je saborska fotelja vezana za osobu, a ne stranku. Zasad svi čvrsto odbacuju mogućnost podrške HDZ-ove koalicije u stvaranju vlade. To je dosljedno s obzirom na to što su govorili o HDZ-u i Plenkoviću zadnjih godina, a govorili su sve najgore.

"Nevjerojatno da čega se god dotakne HDZ-ova vlada, postaje korupcijski skandal, skandal vezan uz sukob interesa ili, u najboljem slučaju, netransparentno trošenje javnog novca", rekao je na konferenciji 2021. Peđa Grbin (SDP).

"Pa, naravno da su svi sve znali, ali to samo govori o okupaciji javnih institucija od HDZ-ovih kadrova koji su apsolutno potkapacitirani, nesposobni i koruptivni. Dakle, nemamo sposobne i koruptivne, već imamo gradaciju gluposti. Nesposobne i koruptivne. To je vrh političke gluposti. A tko je sve te ljude birao? (...) Izabrao ih je Andrej Plenković", Siniša Hajdaš Dončić (SDP), Nacional, 2023.

"Ako dovoljno dugo čekate, HDZ će izaći s nekom još većom i nevjerojatnijom aferom od one prethodne. Toliko je ta koruptivna hobotnica ušla u sve pore društva – od svih javnih tvrtki, do lovačkih društava, sportskih društava i saveza, treba ih zaustaviti", Marijana Puljak (Centar), N1 televizija, 2023.

"Oni imaju svoje stabilno biračko tijelo koje je svjesno toga da HDZ-ovi dužnosnici kradu i uhljebljuju svoje rođake i prijatelje. Ali razmišljaju prema onoj: HDZ krade, ali i nama daje. To je fina kapilarna mreža koja se jako proširila", Anka Mrak Taritaš (GLAS), Nacional, 2022.

"U HDZ-u stalno govore: 'Nije HDZ korumpiran, korupcija ima svoje ime i prezime', a maknete jednog saborskog zastupnika, dođe drugi i opet u prvih nekoliko tjedana čak dvije korupcijske afere. Tako da je očito riječ o duboko korumpiranoj stranci i ne mogu se vaditi na to da je riječ o nekim trulim jabukama, kako to vole reći. Gdje god zagrebete, nađete korupcijsku aferu i nekog korumpiranog HDZ-ovca", Tomislav Tomašević (Možemo), N1 News Room, 2020.

"Kada bi se analizirale sustavne manjkavosti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je slab i neotporan na korupciju i na političke utjecaje, i zato nije u mogućnosti do kraja riješiti nijednu korupcijsku aferu. Zato se HDZ boji", Sandra Benčić (Možemo), govor u Saboru, 2020.

"Plenković je izgubio kompas, vidite po njegovom nastupu. Pokraj svih ovih afera i nakon tolikog broja ministara, kako može reći da on nije odgovoran? Kako možeš tražiti odgovornost niže rangiranog, a ti sam zbog ovakvih promašaja u kadroviranju nisi odgovoran? Nažalost, ne postoji svijest o odgovornosti državi i narodu, prema sustavu. Najteži teret koji nam ostavlja u nasljeđe vlada Andreja Plenkovićeva je razorenost cjelokupnog sustava, devastiranost u jednom moralnom aspektu, gdje je sve moguće", Ivan Penava (DP), konferencija za medije Domovinskog pokreta, 2023.

"Vlada i premijer Plenković često koriste riječ stabilnost. Međutim ja dugo upozoravam da to zapravo znači ekonomska stagnacija. Stabilnost možda za HDZ i njihovo biračko tijelo postoji u određenoj mjeri, a za ostatak Hrvatske je veliki problem, oni koji nisu članovi vladajućih struktura su građani drugog reda", Stephen Nikola Bartulica (DP), N1, 2023.

"To je svjetski rekord, ne postoji nijedna vlada koja je smijenila trideset ministara. To bi mogao biti samo državni udar, a ovo ima čak elemente državnog udara", Mario Radić (DP), Jutarnji list, 2023.

"Prema istraživanju Europskog parlamenta, troškovi korupcija u Hrvatskoj su 60 milijardi kuna godišnje, kao 15 Peljeških mostova godišnje. To je bilo prije nego što je Plenković okupirao sve institucije i prije nego što je razmontirao u potpunosti DORH. Ovo su konzervativne procjene. Ja sam uvjeren da je taj trošak korupcije u Hrvatskoj puno veći. Plenkoviću, maknite više šape iz džepova hrvatskih građana jer mi s vama nismo na nuli, mi smo s vama u minusu", Nikola Grmoja (Most), govor u Saboru, 2021.

"Kad se predsjednik vlade ponaša kao bogomdan, u stilu sentence 'država - to sam ja' iz doba dvorskog apsolutizma, onda vjerujem da je svjestan posljedica koje takav način upravljanja nosi sa sobom. A za likove poput Plenkovića posljedice su gotovo uvijek takve da završavaju s političkim giljotinama", Zvonimir Troskot (Most), Glas Istre, 2023.

"Vladajući se uglavnom bave dociranjem, uvredama i populizmom, svime onime čime se prividne demokracije služe u autoritarnim sustavima", Dario Zurovec (Fokus), Večernji list, prosinac 2020.

"Ja bih se usudio reći da je IDS već više od trideset godina jedina prava, kontinuirana oporba HDZ-u. Gotovo sve druge stranke u nekom su trenutku surađivale s HDZ-om. Ono što se tu miješa je suradnja s vladom i s državnim institucijama na projektima koji su važni za Istru. S druge strane, IDS sa svoje ideološke pozicije, zato i spominjem važnost ideoloških pozicija u politici, sigurno nije blizak HDZ-u i sigurno neće ući u koaliciju s tom strankom", Dalibor Paus (IDS), Nacional, lipanj 2023.

Vlada s jednim ciljem - brisanjem ostavštine HDZ-a

Stranke iz opozicije imaju povijesnu priliku srušiti HDZ-ovu koruptivnu hobotnicu. Ali da bi to ostvarile, moraju pristati na brojne kompromise i ostati dosljedne svojim stavovima o HDZ-u, Plenkoviću i borbi protiv korupcije, koje su tako strastveno isticale prethodnih godina.

Nova ideja protiv HDZ-a: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila

Na stolu je i jedna verzija samonametnute tehničke vlade, koja bi nastala kompromisom svih stranaka iz opozicije, a s ciljem da unište najgore metastaze HDZ-ove vlasti, kao što su LexAP,  Turudić i frankenštajnske izborne jedinice. Za to će biti potrebni ne samo veliki kompromisi nego i snažna samokontrola.

Vlast je draga svima, a moć kvari. Kontrolirati tako ideološki i politički široku koaliciju bit će velik posao. Ako svi koji su zadnjih godina bili protiv HDZ-a stvarno vjeruju u ono što su govorili, ako to nisu koristili samo za prikupljanje glasova, onda postoji nada.

(Indeks.hr)