Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun pozvao je ministre informiranja zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) na solidarnost s Palestinom.

Altun je, kao predsjedavajući 12. konferencije ministara informiranja OIC-a, uputio pismo resornim ministrima zemalja članica te organizacije u vezi s napadima i kampanjama dezinformacija protiv Palestine.

Iz Direkcije za komunikacije saopćeno je da je Altun u pisnu podsjetio da je Turkiye osudila tekući vojni napad Izraela na palestinski narod i pozvala na bezuslovni prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak života, te da podržavaju prava palestinskog naroda.

“U ovom periodu, kada su činjenice zamagljene i široko rasprostranjene dezinformacije koje obmanjuju javnost, pozivamo ministre informiranja zemalja članica OIC-a da pojačaju naše zajedničke napore u borbi protiv dezinformacija u vezi s neselektivnim napadima na Palestince. Svijet ne može zanemariti humanitarnu tragediju u Palestini. Naš zajednički napor bit će od velike važnosti da skrenemo pažnju međunarodne zajednice na ovo pitanje. Turkiye pozdravlja napore islamskog svijeta da podrži palestinsko pitanje i okonča barbarsku okrutnost prema civilima. Snažna reakcija međunarodna zajednica na izraelsko nasilje važna je za podizanje svijesti o tome”, naveo je Altun.

Podsjetivši da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da je vanredni sastanak Izvršnog komiteta OIC-a u Džedi konkretno pokazao odlučnost islamskog svijeta pred sve većim nasiljem Izraela, Altun je rekao da je Erdogan kazao i da je nedavni napad na Al-Ahli bolnicu u Gazi bio zločin protiv čovječnosti te da je pozvao na humanitarni prekid vatre.

Ističući da je kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, koji je u blokiranoj Gazi lišen hrane, vode i struje, kršenje međunarodnog prava, Altun je naveo da međunarodna zajednica mora poduzeti mjere protiv brutalnosti koja se dešava pred našim očima.

Altun je naveo da je Izvršni komitet OIC-a naglasio – s čim se i Turkiye slaže – da je zabrinjavajući neuspjeh Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u izvršavanju njegovih obaveza.

“Ne treba tolerirati kršenja osnovnih ljudskih prava. Svijet ne treba zaboraviti da ljudska prava važe za sve. Moramo uložiti više napora da ublažimo patnje Palestinaca. Naš predsjednik Erdogan naglašava da ne bi trebalo biti daljnjeg odlaganja implementacije uspostavljanja nezavisne palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967. godine i s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom. Jedini način da se uspostavi trajni mir na Bliskom istoku jeste kroz rješavanje palestinsko-izraelskog sukob”, naveo je Altun.

Altun je rekao da brutalni napadi Izraela na Palestince i pristrano prikazivanje ove tragedije bez presedana još jednom otkrivaju koliko je važno pravilno informirati javnost.

Ističući da su napori u borbi protiv dezinformacija izuzetno važni u podizanju svijesti o zločinima i ublažavanju patnji civila, Altun je rekao da je informaciono okruženje puno lažnih narativa koji prikrivaju kršenje međunarodnog prava.

“Paralelno s ovim nedavnim sukobima između Palestine i Izraela, prolazimo kroz period u kojem je moguće širenje rasističkih napada i govora mržnje protiv muslimana. Nažalost, u takvim konfliktnim okruženjima, namjerne aktivnosti dezinformacije mogu dovesti do jačanja islamofobičnih osjećanja”, upozorio je Altun.

On je dalje upozorio da su dezinformacije pretjerano i nekontrolirano intenzivirane na društvenim mrežama i da podstiču neprijateljstvo prema islamu na globalnoj areni.

“U takvoj situaciji, očigledno je da su u borbi protiv islamofobije potrebni inovativni koraci i globalna solidarnost. Stoga, cijeli svijet treba da vidi islamofobiju kao zločin iz mržnje i da se efikasno bori protiv toga. Borba protiv islamofobije mora biti jedna od primarnih dužnosti ne samo muslimana nego i međunarodne zajednice. Zapravo, veoma je važno da mi, kao članovi OIC-a, budemo na čelu ove borbe”, poručio je Altun.

Ističući da članice OIC-a vežu snažne vjerske, humanitarne i historijske veze, Altun je naveo da trebaju dodatno povećati saradnju u borbi protiv mržnje protiv islama.

“Moramo na najjači mogući način podići glas protiv ubijanja nevinih civila i djelovati u znak solidarnosti da se zaustavi masakr u Gazi”, poručio je Altun.

Pozivajući cijelo čovječanstvo i međunarodnu zajednicu da poduzmu mjere kako bi zaustavili neviđenu brutalnost u Gazi, Altun je izjavio da vjeruje da će ministri OIC-a pružiti vrijednu podršku inicijativama usmjerenim na borbu protiv mržnje prema islamu na svim međunarodnim platformama.