Slučaj se odnosi na požar koji je izbio u podrumskoj prostoriji policijske stanice Bajakovo, koja je u vrijeme kada se desio požar djelovala kao centar za pritvor ilegalnih migranata. Tri migranta zatočena u prostoriji su poginula u požaru, a podnosilac predstavke, također zatočeni migrant, zadobio je teške povrede.

Sud je utvrdio da su policijska stanica i njeno osoblje očigledno bili loše pripremljeni za postupanje prilikom izbijanja požara, te da su brojna pitanja ostala bez odgovora, uprkos hitnom pozivu da započnu istragu. Konkretno, bilo je nedostataka u pretraživanju i praćenju zatočenika, koji su očigledno uspjeli zadržati upaljač i zapaliti svoju posteljinu kada nisu bili čuvani. Vlasti nisu ozbiljno ispitale navode podnosioca predstavke u vezi sa adekvatnošću prostorija i svim mjerama zaštite od požara. Štaviše, Hrvatska nije ni pokušala da utvrdi da li je bilo širih institucionalnih nedostataka što bi moglo spriječiti da se slična tragedija ponovi u budućnosti.

Sud smatra da Hrvatska treba podnosiocu predstavke isplatiti 15.000 eura na ime nematerijalne štete i 5.000 eura na ime troškova postupka. Podnosilac predstavke, Abdeljalil Daraibou, je marokanski državljanin koji je rođen 1992. godine i živi u Maroku.

Granična policija je 27. marta 2015. godine u ranim jutarnjim satima pronašla podnosioca predstavke i tri druge osobe u kamionu u kojem su tajno ušli u Hrvatsku iz Srbije. Odvedeni su u Policijska stanica Bajakovo, uhapšen i smješten u podrumsku prostoriju koja je služila za zadržavanje ilegalnih migranti koji čekaju na protjerivanje nazad u Srbiju slijedećeg dana. Međutim, kasnije te večeri izbio je požar u podrumskoj prostoriji. Prema navodima Vlade, podnosilac predstavke i drugi pritvorenici zapalili su dušeke, posteljinu i odjeću, vjerovatno koristeći upaljač za cigarete. Požar je bio jak i nekontrolisano se širio. Jedan broj policajaca pojurio je u podrumski prostor kako bi spasili zatočenike. Jedan od pritvorenih preminuo je na licu mjesta, dok su još dvojica kasnije podlegla zadobijenim povredama. Podnosilac predstavke je zadobio opekotine podlaktice, šake, potkoljenice i stopala, zahtijevaju operaciju.

Vlasti su odmah izvršile uviđaj na licu mjesta, razgovarale sa podnosiocem predstavke i oko 30 policijskih službenika, izvršili obdukciju i pribavili stručno mišljenje o uzroku požara.

Državno odvjetništvo u Vukovaru je odmah pokrenulo kriminalističku istragu koja je trajala oko dvije i po godine i zaključilo da su dva policijska službenika zadužena za sigurnost pritvorenika nisu poštovali jasne instrukcije da u svakom trenutku čuvaju prostoriju za zadržavanje migranata. Međutim,Odvjetništvo je zaključilo da ti propusti spadaju u domen disciplinske odgovornosti i da nema krivičnog djela. U međuvremenu je protiv te dvojice službenika pokrenut disciplinski. Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova pokazao je da je bilo propusta u nadzoru migranata u ključnom trenutku kada je vatra zapaljena: jedan od policajaca odgovornih za čuvanje je otišao da napiše izvještaj, dok je drugi otišao u čajnu kuhinju da pripremi večeru. Također je zaključeno da pretres migranata nije bio detaljan. U prostoriji za pritvor su pronađeni opušci koji su ukazivali na to da su pušili. Jedan od službenika je u tom postupku oslobođen optužbi, dok je drugi proglašen odgovornim za tešku povredu službene dužnosti zbog nenadzora zatočenika, što im je omogućilo da podmetnu vatru. On je kažnjen sa odbitkom 10% mjesečne plate za tri mjeseca, uzimajući u obzir olakšavajuće faktore kao npr. Rizikovanje života kako bi spasio zatočenike.

U maju 2018. godine, Tužilaštvo RH je pokrenulo krivičnu istragu protiv podnosioca zahtjeva zbog sumnje da je podmetnuo požar zajedno sa drugim – preminulim – migrantima. To istraga je prekinuta u junu 2019. jer je u međuvremenu deportovan iz Hrvatske u Maroko.