Već drugu godinu zaredom, Evropski parlament (EP) odbija postaviti u svoje sjedište u Strasbourgu i Bruxellesu tradicionalne jaslice koje obilježavaju Isusovo rođenje unatoč uzastopnim prijedlozima europarlamentarke iz Španije, Isabel Benjumea da ona donira figure koje će biti izložene u jednoj od glavnih prostorija parlamenta.

Benjumea je 3. decembra pisala predsjedniku Parlamenta, socijalisti Davidu Sassoliju, kako bi ga podsjetila na svoju namjeru da iz crkve Santa María de Cádiz donese jaslice s kojima bi Parlament „mogao javno obilježiti ovo doba godine što je toliko važno za milione građana Unije”.

U pismu Benjumea podsjeća Sassolija da bi ovim “malim gestom institucija mogla pokazati da je osjetljiva i da prepoznaje kulturnu historiju i kršćanske korijene evropskih građana, kao i industriju obrta koja razvile su se u mnogim zemljama Unije oko ove obljetnice“.

Nije prvi put da je Benjumea pokušao učiniti da ovo saborsko sjedište prigrli tradiciju koju slijede milioni evropskih porodica. "Već sam ovo ponudila prošlog Božića jer sam bila šokiran što nema prikaza rođenja Isusa, s obzirom na to da kršćanstvo predstavlja glavno religijsko uvjerenje u Evropi", katzala je kasniej Benjumea.

No, njezin prijedlog je odbijen uz obrazloženje da bi postavljanje jaslica "moglo biti uvredljivo".

“Dramatično je i nečuveno da oni to smatraju uvredljivim. Uz taj kriterij, onda da ljudi ne idu Evropom u posjetu katedralama ili u muzej Prado”, kaže ona.

Europarlamentarka takođe podsjeća da u instituciji kojoj pripada “ne prođe dan bez obilježavanja nekog događaja, od kojih mnoge predstavljaju manjine koje nedvojbeno zahtijevaju znanje i vidljivost, ali upravo omogućuju prepoznavanje većinske tradicije i kulture”.

Unatoč odbijenici zaprimljenoj prošle godine, Benjumea je odlučila pokušati ponovo tako što je početkom decembra poslala novo pismo predsjedniku EP-a i uputila još jedan zahtjev uredu koji omogućuje prostore za izložbe unutar Parlamenta s ciljem montiranja uzorka tradicionalne jaslice.

Odbijanje postavljanja jaslica dodatak je propalom prijedlogu Evropske komisije prije nekoliko sedmica da se umjesto "Božića" čestitaju "blagdani".

“Sve ovo što se događa nije anegdota, nismo suočeni sa šalom. To je nešto vrlo ozbiljno jer se suočavamo s manjinskom strujom koju podržavaju radikalna ljevica i ultras pokreti, koji su stvorili neke skupine uvrijeđenih i koji nastoje izbrisati kršćanstvo iz evropskog identiteta i žele nam nametnuti svoj način gledanja na život. Vjerujem da tvrdnja o Božiću ili kršćanstvu nije samo čin vjere, već i polaganje prava na naš evropski identitet”, tvrdi Benjumea.