Ambasadori Evropske unije složili su se u petak da će službeno započeti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom , prema belgijskom predsjedanju EU-om.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU nedugo nakon početka ruske invazije u februaru 2022. Ona i susjedna Moldavija dobile su status kandidata četiri mjeseca kasnije.

"Ambasadori su se načelno složili oko pregovaračkih okvira za pristupne pregovore Ukrajine i Moldavije", objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Rečeno je da će se prve međuvladine konferencije održati 25. juna. Belgija do 30. juna predsjedava Vijećem ministara EU-a.

Bosna i Hercegovina se ne spominje kada je riječ o zvaničnom datumu početku pregovora, što nije iznenađenje ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se nakon "uslovnog otvaranja pregovora" u martu nisu napravili gotovo nikakvi pomaci na EU putu. Istina, ni raniji "pomaci" na evropskom putu nisu bili pomaci nego kuknjava zbog koje se "Evropska unija" smilovala dati Bosni i Hercegovini kandidatski status, ali bez datuma pregovora, uz određene uslove. 

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, pozdravio je sporazum u objavi na X.

"Održavamo svoja obećanja i podržavat ćemo vas na putu do članstva", rekao je Michel.

Ova odluka dolazi sedam dana nakon što je Evropska komisija rekla da i Kijev i Kišinjev ispunjavaju sve kriterije za službeni početak pristupnih pregovora.

Kriteriji su uključivali napore da se obuzda moć oligarha i bolje osiguraju prava etničkih manjina. Ukrajini i Moldaviji predstoje godine pregovora.

Zemlje kandidatkinje vjerojatno će se suočiti s godinama reformi prije nego što ispune kriterije za prijem u EU.

Nakon Belgije, Mađarska je sljedeća koja će preuzeti rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije. Budimpešta se u prošlosti protivila pomoći EU-a Ukrajini usred ruske invazije i rekla da sumnja u procjenu Evropske komisije da je Kijev spreman za pregovore o pridruživanju.