"Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Evrope. Današnji samit EU - Zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu", poručio je Borrell na društvenij mreži Twitter.

Podršku proširenju EU na Zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali evropski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu.

"EU bez sumnje mora uložiti sve napore za svoju globalnu ulogu. Ali, ako to zaista mislimo, prvo moramo to dokazati kod kuće i u bliskom susjedstvu, uključujući Zapadni Balkan", rekao je Heger.

Premijerkla Estonije Kaja Kallas ponovila je podršku svoje zemlje procesu proširenja.

"Stabilno i prosperitetno susjedstvo EU u interesu je svih nas, a Estonija je spremna dati svoj doprinos i pomoći regionu da napreduje u godinama koje su pred nama. Bolje nam je zajedno", napisala je Kallas.

I predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli je pozvao lidere Evropske unije da prevaziđu trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države Zapadnog Balkana.

Sassoli je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu povodom samita čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme.

"Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste", poručio je Sassoli.