Danska biotehnološka kompanija Bavarian Nordic (BN) u ponedjeljak je saopćila da je Evropska komisija dozvolila da se njihova vakcina Imvanex stavi u prodaju u cilju zaštite protiv majmunskih boginja, kao što je to prošle sedmice preporučila Evropska agencija za lijekove (EMA).

Dan ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala ozbiljno upozorenje proglasivši brzo širenje majmunskih boginja vanrednom globalnom zdravstvenom situacijom.

"Dostupnost bilo koje odobrene vakcine može značajno ojačati pripravnost država u borbi protiv bolesti koje se pojavljuju, ali samo putem investiranja i strukturnog planiranja biološke spremnosti", kazao je izvršni direktor BN-a Paul Chaplin.

Vakcina BN je vakcina protiv velikih boginja koje je je EMA u petak odobrila i kao vakcinu za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, nakon što su to već ranije učinili SAD i Kanada.

Danska kompanija je već ranije nekoliko zemalja EU-a opskrbila tom, tada još neodobrenom vakcinom, odmah nakon izbijanja majmunskih boginja.

Osim u EU, odobrenje za Imvanex vrijedi i za Island, Lihtejštajn i Norvešku.

U posljednja tri mjeseca cijena dionica kompanije Bavarian Nordic porasla je za 122 posto, upravo zbog velike potražnje za vakcinom protiv majmunskih boginja.

WHO je u subotu istaknuo da se trenutno radi o epidemiji koja je proširena uglavnom među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima sklonim većem broju seksualnih partnera. 

To znači, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, da je riječ o epidemiji koja se može zaustaviti primjenom "prave strategije u određenim skupinama".

Majmunske boginje karakteriziraju rane na koži koje se mogu pojaviti na genitalijama ili na ustima. Bolest prate groznica, bolno grlo te bolovi u limfnim čvorovima i osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Bolest obično prođe sama od sebe, ali može biti jako bolna.

Smatra se da vakcinacija protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon imunizacije.

Vakcina Imvanex je do danas bila odobrena u EU za prevenciju zaraze velikim boginjama u odraslih osoba. Sadrži živi modificirani oblik virusa zvan "vakcinija Ankara", koji je povezan s virusom velikih boginja.

Komisija za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i u junu je započela ocjenu podataka za proširenje indikacije vakcine Imvanex za njegovu primjenu u zaštiti od majmunskih boginja.