Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da smatra Rusiju odgovornom za "tragični" raketni incident u Poljskoj, nazivajući napad grubim kršenjem međunarodnog prava.

"Ovaj tragični incident rezultat je još jednog masovnog vala raketnih napada na ukrajinske gradove iz Rusije juče, usmjerenih na civile i civilnu infrastrukturu", rekao je Borrell navodi se u saopćenju.

Dodao je da "Rusija nastavlja da širi dezinformacije o neopravdanom i ničim izazvanom ratu koji vodi protiv Ukrajine."

"Nastavit ćemo prozivati ​​Rusiju zbog njene manipulacije informacijama i uplitanja", dodao je Borrell.

Pozivajući Rusiju da prekine svoj "ilegalni rat" u Ukrajini, Borrell je rekao da će EU "ostati nepokolebljiva u podršci nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i njenom inherentnom pravu na samoodbranu od ruske agresije, kako je istaknuto u Povelji Ujedinjenih nacija".

Poručio je da će Evropa nastaviti da pruža "snažnu" političku, vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno.

"Rusija, svi počinioci i saučesnici će biti pozvani na odgovornost", dodao je evropski zvaničnik.

Također je izrazio solidarnost s Poljskom i njenim narodom i izrazio saučešće porodicama dvoje žrtava napada.

"EU u potpunosti podržava tekuću istragu Poljske radi utvrđivanja činjenica na terenu, a mi ćemo ostati u bliskom kontaktu s našim partnerima, uključujući NATO, u narednim koracima", rekao je.

Projektil je pao kasno u utorak u selo Przewodow, koje se nalazi u blizini granice s Ukrajinom.

Incident je izazvao strahove od eskalacije između Rusije i NATO-a, čija je Poljska članica.

Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je početna analiza ukazala na to da je to "vjerovatno uzrokovano ukrajinskim projektilom protivvazdušne odbrane ispaljenog radi odbrane ukrajinske teritorije".