Evropska unija pohvalila je vlasti Bosne i Hercegovine zbog načina na koji su odgovorile na migrantsku krizu. Pozdravili su i otvaranje migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, koji može primiti, pregledati i registrirati do 1.500 osoba, a uključuje sigurne zone za maloljetnike bez pratnje i ugrožene osobe.

Izgradnju kampa EU je finansirala s 1,7 miliona eura, a na otvaranju je rečeno kako je to “otvaranje novog poglavlja” upravljanja migracijama na granici s Hrvatskom, odnosno, s Evropskom unijom gdje većina migranata želi otići.

Bosna i Hercegovina je napravila “velike korake naprijed u poboljšanju upravljanja migracijama”, rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson na međunarodnoj konferenciji o migracijama koja je održana u četvrtak u Sarajevu.

Ona se videoporukom obratila učesnicima konferencije i tom prilikom konstatovala da je migrantska situacija u BiH drugačija i znatno bolja. “Prošlog ste Božića iskusili ozbiljnu humanitarnu krizu u Lipi u Unsko-sanskom kantonu, kao i krizu vlasti. Tada je EU ponudila potporu, tehničku i finansijsku. Korak po korak, situacija se popravljala”, rekla je Johansson na konferenciji čiji je organizator bilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Oko 3.000 migranata i izbjeglica trenutno je zarobljeno u BiH, u poređenju s oko 10.000, koliko ih je bilo početkom prošle godine. Od tada je oko 84.000 migranata ušlo u zemlju, a manje od 3 posto zatražilo je azil.