Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se nada Rusija neće posegnuti za oružanim napadom i okupacijom Ukrajine, te da takav korak ne bi bio racionalan potez za Rusiju i region, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je gostovao u specijalnom programu turske televizije „NTV“ a tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima.

Erdogan se dotakao i rusko-ukrajinske krize, poručujući da je njegova zemlja spremna posredovati u smanjivanju napetosti između dvije zemlje.

„Dvojicu lidera (Rusija i Ukrajina) možemo ugostiti u našoj zemlji i otvoriti put za ponovno uspostavljanje mirnog okruženja“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Nadam se da Rusija neće posegnuti za oružanim napadom i okupacijom Ukrajine. Takav korak ne može biti racionalan potez za Rusiju i naš region.“

Erdogan je kazao kako će početkom februara u posjeti Ankari boraviti izraelski predsjednik Isaac Herzog te da ovom posjetom „može početi nova era u odnosima Izraela i Turske“.

Otkrio je kako je iz Ukrajine pravosuđu Turske izručen terorista FETO-a, odgovoran za ubistvo profesora koji je razotkrivao te terorističke strukture prije skoro dvije decenije.

Govoreći i o ekonomiji, Erdogan nije krio optimizam za predstojeći period.

„Vrlo smo optimistični u pogledu nadolazećeg razdoblja. Stabilan devizni kurs u posljednjem periodu ide u prilog ovom optimističnom stavu“, rekao je Erdogan.

Erdogan je najavio dodatno povećanje plata uposlenika javnog sektora, čime ukupno povećanje doseže 28 posto i obuhvata 700 hiljada osoba.

Podsjetio je kako su subvencije građanima Turske za električnu energiju i plin u 2021. bile 50, odnosno 75 odsto, a slične subvencije će biti nastavljene i u 2022. godini.

U vezi s privremenim prekidom isporuke plina iz Irana, Erdogan je odbacio tvrdnje da se radi o dugu Turkiye.

„Takvi navodi su laž“, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.